Werkstuk over hamster

De hamster is een knaagdier en nauw verwant aan de muis. Hij is ongeveer even groot. Vooral bekend als een huisdier, vooral de gouden hamster. In de natuur hebben we alleen de veldhamster.

Hamsters hebben een dichte, zachte vacht. Het is bruin tot grijs. Uniek voor de hamsters zijn de enorme wangzakken. Ze variëren van de mond tot de schouders. Daarin slepen ze hun eten voor de winter in hun gebouw.

De kleinste hamster is de kortstaartige hamster. Hij wordt slechts 5 centimeter lang. Er is ook een korte stompe staart. Hij is amper 25 gram. Er zijn vier hamsters nodig om een ​​reep chocola in balans te brengen.

De grootste hamster is onze veldhamster. Het kan ongeveer 30 centimeter lang zijn, zo lang als een liniaal op school. Hij is ook meer dan een halve kilo zwaar.

Hoe leven hamsters?

Hamsters leven in grotten. Met de voorpoten kunnen ze goed graven, maar ook klimmen, voedsel vasthouden en voor hun vacht zorgen. De hamsters hebben grote balen op hun achterpoten. Ze helpen ook bij het klimmen.

De meeste hamsters eten planten, bij voorkeur zaden. Dit kunnen ook granen uit het veld zijn of groenten uit een tuin. Daarom is de hamster niet populair bij boeren en tuinders. Soms eten hamsters ook insecten of andere kleine dieren. Hamsters worden echter ook zelf gegeten, vooral door vossen of roofvogels.

Hamsters slapen meestal overdag. In de schemering en ‘s nachts zijn ze wakker. Ze zien er ook niet erg goed uit. Maar ze voelen veel met hun haar, net als de kat. De grotere hamstersoorten maken een echte winterslaap. De kleinere slapen slechts korter tussen de tijden door.

Hamsters wonen alleen, behalve wanneer ze kinderen willen maken. Zwangerschap duurt minder dan drie weken. Er zijn altijd meerdere jongens. Ze worden zonder pels geboren en drinken melk bij hun moeder. Er wordt ook gezegd dat ze door de moeder worden verzorgd. Daarom behoren de muizen tot de zoogdieren. Na ongeveer drie weken zijn ze al zelfstandig en verhuizen ze van huis.

Reageren niet mogelijk