Werkstuk over Koala

De koala is een zoogdiersoort die in Australië leeft. Hij ziet eruit als een kleine beer , maar in werkelijkheid is hij een van de buideldieren. De koala is nauw verwant aan de kangoeroes . Deze twee dieren zijn de belangrijkste symbolen van Australië.

De vacht van een koala is bruin-grijs of zilver-grijs. In het wild zijn ze ongeveer 20 jaar oud. Koala’s slapen heel lang: 16-20 uur per dag. Ze zijn ‘s nachts wakker.

Koala’s kunnen goed klimmen met hun scherpe klauwen. In feite leven ze meestal op bomen . Daar eten ze bladeren en andere delen van bepaalde eucalyptusbomen. Elke dag nemen ze er ongeveer 200 – 400 gram van . Koala’s drinken bijna nooit iets omdat de bladeren voldoende water voor hen bevatten.

Hoe vermenigvuldigen koala’s zich?

Koala’s zijn seksueel volwassen op 2-4 jaar. Op het moment van paren heeft de moeder meestal een grotere welp bij zich. Dit leeft echter al buiten zijn tas.

De zwangerschap duurt slechts vijf weken . De welp is slechts ongeveer twee centimeter lang bij de geboorte en een paar gram zwaar. Toch kruipt het al in zijn tas, die de moeder op haar buik draagt. Daar vindt hij ook de spenen waaruit hij melk kan drinken.

Met ongeveer vijf maanden lijkt het voor het eerst uit de zak. Later kruipt het daar en eet de bladeren op die zijn moeder hem geeft. Maar het drinkt nog steeds melk tot het ongeveer een jaar oud is. De speen van de moeder steekt uit de zak en de baby kruipt niet langer in de zak. De moeder laat het dan niet op haar rug rijden.

Wanneer de moeder weer zwanger wordt, kan de oudere jongen nog steeds bij haar blijven. Na ongeveer anderhalf jaar is de moeder er echter bang voor. Als de moeder niet zwanger wordt, kan een jongere maximaal drie jaar bij zijn moeder blijven.

Zijn koala’s bedreigd?

De roofdieren van de koala’s zijn uilen , adelaars en de pythonslang. Maar ook de hagedissoorten van de hagedissen en een bepaald soort wolven , de dingo’s, eten graag koala’s.

Ze lopen echter het meeste risico omdat mensen hun bossen kappen . Dan moeten de koala’s vluchten en kunnen vaak geen gebied meer vinden. Als de bossen zelfs worden verbrand, sterven er veel koala’s tegelijk.

Er zijn nog ongeveer 50.000 koala’s op aarde . Hoewel ze minder worden, worden koala’s nog niet met uitsterven bedreigd . De bevolking vecht altijd hard wanneer koala’s worden gedood.

Reageren niet mogelijk