Werkstuk over Noordzee

Noordzee is de naam van de zee ten noorden van Nederland. De Noordzee is 575.000 vierkante meter, dus groter dan Frankrijk. Het is echter niet erg diep omdat het nog steeds tot de plank behoort, de zeebodem direct op het continent van Europa. Het diepste punt ligt ongeveer 200 meter onder zeeniveau, in het zuiden van de Noordzee maximaal 50 meter.

Het water van de Noordzee is zout, omdat het rechtstreeks is verbonden met de Atlantische Oceaan. In de Noordzee vang je vis zoals haring en kabeljauw. In de zeebodem vind je soms olie en aardgas, die je naar boven haalt. Bovendien varen veel schepen daarheen en brengen goederen van land naar land. Aan de kust en op de eilanden brengen veel mensen hun vakantie door.

De Noordzee wordt begrensd door Groot-Brittannië in het westen, Noorwegen en Denemarken in het oosten en Duitsland, Nederland, België en Frankrijk in het zuiden. Vanuit een Duitse havenstad als Hamburg naar het noorden , komt men naar Denemarken en Noorwegen . Tussen deze twee landen ligt de weg naar de Baltische Zee. Als je van Hamburg naar het westen rijdt, langs de Duitse kust, rijd je langs Nederland en België. Kort na het begin van de Franse kust eindigt de Noordzee en kom je bij het Engelse Kanaal tussen Frankrijk en het VK en vervolgens in de Atlantische Oceaan.

De Noordzee is de afgelopen miljoenen jaren groter geweest, soms kleiner. Dit komt door de ijstijden: toen het op de grond koud was en veel water ijs werd, was de zeespiegel lager en was er meer land. Aardolie is het overblijfsel van planten die daar ooit groeiden. Net als nu bestaat de Noordzee pas ongeveer 11.000 jaar. Voordien kon men nog naar het land lopen dat tegenwoordig het eiland van Groot-Brittannië is.