Werkstuk over olifanten

Olifanten zijn zoogdieren. Ze zijn de grootste die op het platteland leven. Het mannetje wordt stier genoemd, het vrouwtje wordt koe of olifantskoe genoemd, het jong wordt kalf genoemd.

De koeien en kalveren leven in kuddes. Ze bewegen rond op zoek naar gras en bladeren om te eten en water om te drinken. De mannetjes leven alleen of in kleine groepen en gaan alleen naar de vrouwtjes om een ​​jongen te maken.

Er zijn steeds minder olifanten op de wereld. Mensen nemen het land van hen weg of ze schieten op de olifanten en zagen hun slagtanden af. Ze verkopen ze vervolgens als waardevol ivoor.

Een stier, een grote man, is twee keer zo lang als een volwassen man en weegt maar liefst zeven kleine auto’s, zes ton. Tot aan de schouder zijn olifanten vier meter hoog. Je lichaam kan vijf en een half tot zeven en een halve voet lang zijn.

De slurf van de olifant is een langwerpige neus met neusgaten. De romp is gewoon spier en benig. Daarom is hij erg flexibel. De olifant kan niet alleen ademen en ruiken met zijn slurf. Hij kan ook dingen vastpakken en bijvoorbeeld gras in zijn mond stoppen. Hij kan ook water zuigen en spuiten om in de mond te drinken.

Niet alle olifanten hebben precies hetzelfde skelet. De wervelkolom kan 326 tot 351 individuele wervels hebben van de nek tot de punt van de staart. Het hart klopt slechts ongeveer dertig keer per minuut. Dat is ongeveer de helft zo snel als een mens.

Olifanten hebben grotere oren, dikkere poten, een langere slurf en langere slagtanden dan enig ander dier ter wereld. Hun huid is ongeveer zo dik als de vinger van een volwassen mens, dus de olifanten worden ook wel “dikhuiden” genoemd. Desondanks is de huid erg gevoelig. De slagtanden waren nog snijtanden in de vroege voorouders van olifanten. Ze groeien voortdurend.

Hoe leven olifanten?
Olifanten leven in kuddes. Maar dit omvat alleen koeien en kittens, geen volwassen stieren. Zo’n kudde wordt geleid door een ervaren olifantenkoe. De koe beschermt de groep door aan te tonen dat hij indien nodig ook zou aanvallen: hij spreidt zijn oren wijd en heft de romp op.

De volwassen stieren leven meestal alleen of in groepen, die steeds weer opnieuw oplossen. Alleen om te paren benaderen ze de kuddes koeien.

Olifanten voeden puur vegetarisch. Ze eten het liefst gras en bladeren, maar ook takken en andere planten. Ze hebben dagelijks ongeveer 200 kilogram nodig. Ze drinken meer dan 100 liter water.

Olifanten slapen minder lang dan mensen. Ze hebben alle tijd nodig om te eten. Ze moeten ook heel ver lopen. Ze zijn langzaam, maar zeer persistent. Daarom is het moeilijk om olifanten in een dierentuin te houden omdat het daar heel snel voor je in de buurt is.

Op hoog vuur en om voor hun huid te zorgen, nemen ze ook graag een bad of injecteren ze zichzelf met hun slurfwater over hun rug. In de hitte waaieren ze hun oren uit en kunnen ze wat afkoelen.

Olifanten kunnen op elk moment van het jaar een jongen krijgen. Maar de koe moet genoeg eten om klaar te zijn. Na het paren met een stier is de koe bijna twee jaar zwanger. Voor de dieren betekent dat “zwanger” omdat de moeder een jong in haar buik draagt. Tweelingen zijn zeldzaam.

Bij de geboorte is een baby van een olifant ongeveer 100 kilogram, ongeveer evenveel als een zware man. Het kan meteen opstaan. Vier jaar lang eet en drinkt hij niets anders dan de melk van zijn moeder. Ze drinkt het rechtstreeks met haar mond. In tegenstelling tot de meeste zoogdieren draagt ​​de olifantenkoe de borsten tussen hun voorpoten.

Het duurt ongeveer 20 jaar voordat een jonge olifant groeit. Ongeveer 40 jaar kan een olifantenkoe geen baby’s meer krijgen. Maar ze leeft nog ongeveer 20 jaar voort. Dit is zeer zeldzaam bij dieren. Over het algemeen zijn olifanten ongeveer 60 jaar oud.

Soorten olifanten
Tegenwoordig leven er twee hoofdgroepen olifanten: in Afrika leven de Afrikaanse olifant en zijn naaste familielid, de bosolifant. De Aziatische olifant woont in Azië.

De Afrikaanse olifant is zwaarder dan de Aziatische olifant. Zijn huid is gerimpeld. Stier en koe hebben slagtanden. Bij de Aziatische olifant dragen veel stieren slagtanden. De koeien dragen geen of slechts kleine slagtanden. De Afrikaanse olifanten hebben ook grotere oren.

Indische olifanten kunnen worden getraind om zware ladingen te dragen. Meestal doen ze het werk dat een tractor in het bos maakt, bijvoorbeeld door boomstammen te slepen. Afrikaanse olifanten zijn moeilijker te temmen.

Vroeger waren er meer olifantensoorten in de wereld. Er waren bijvoorbeeld mammoeten in Europa en mastodonen in Amerika. Ze hadden een jas en het lichaam zag er een beetje anders uit. Tijdens de ijstijd waren er zelfs dwergolifanten op de eilanden van de Middellandse Zee. Deze zijn vandaag allemaal uitgestorven.

 Vijanden van olifanten
Olifanten hebben bijna geen natuurlijke vijanden. Leeuwen of tijgers slagen er zelden in een jong dier te jagen en op te eten. Toch zijn er tegenwoordig veel minder olifanten dan in het verleden.

Dertig jaar geleden leefden er nog vele miljoenen olifanten in Afrika, vooral in de savanne. Vandaag is het nog ongeveer een half miljoen. Jagers doden vaak olifanten simpelweg omdat ze slagtanden willen. Dit is bijna overal verboden. Veel mensen houden van dit ivoor als een juweel omdat het heel egaal is en heel goed kan worden gesneden.

Azië had vroeger ook meer olifanten. Het hele zuiden van Azië kende olifanten, vandaag zijn er slechts enkele gebieden in India en enkele andere landen zoals Indonesië. Er zijn vandaag nog ongeveer 50.000 in het wild. Daarnaast komen de Aziatische olifanten echter in gevangenschap, bijvoorbeeld in dierentuinen.

Omdat de olifanten er zo lang over doen om een ​​jong op te groeien, kunnen ze zich slechts heel langzaam voortplanten. Mensen nemen ook steeds meer land van hen af, wat het leven voor olifanten nog moeilijker maakt.

Reageren niet mogelijk