Werkstuk over oog

Het oog is een zintuig waarmee men kan zien. De meeste gewervelde dieren hebben twee ogen, inclusief wij mensen. Er zijn ook een paar dieren die meer ogen hebben dan wij en dieren die minder ogen hebben.

De eenvoudigste ogen kunnen alleen onderscheid maken tussen licht en donker. De meer ontwikkelde nemen ook verschillende kleuren waar. De meest gecompliceerde ogen kunnen naar een bepaald punt kijken en zelfs de gezichtsscherpte aanpassen.

Welke soorten ogen zijn er?

De biologen maken onderscheid tussen ongeveer zeven verschillende soorten ogen. De regenworm en sommige andere dieren hebben de eenvoudigste ogen: er zijn individuele cellen op de huid die onderscheid kunnen maken tussen licht en donker. Door zijn positie op het lichaam kan de regenworm herkennen waar de helderheid vandaan komt.

Kwallen en zeesterren hebben platte ogen met meerdere sensorische cellen. Slakken en sommige andere dieren hebben zogenaamde bekerogen. Het licht komt de holte binnen via een opening, de beker. Daar zijn de sensorische cellen gerangschikt. Van de bekerogen zijn er ook verder ontwikkelde veranderingen, die allemaal een speciale naam hebben.

Nog verder ontwikkeld zijn de samengestelde ogen van insecten. Ze bestaan ​​uit veel individuele ogen. De ogen van de gewervelde dieren zien kleuren en hebben zelfs spieren zodat ze in verschillende richtingen kunnen kijken.

Hoe werkt zien met een gewerveld oog?

Het oog van een mens. De tekening ziet eruit alsof je het oog vanaf de zijkant hebt laten knippen.

Het menselijk oog is een gewerveld oog in de biologie. Het ligt in de oogkas. Dit is een bijna bolvormig gat in de schedel. De muren zijn van bot. Daar zit de oogbol. Hij is gevuld met een viskeus materiaal. Dat betekent glazen behuizing omdat het transparant is zoals glas.

Het oog bestaat uit veel kleine delen. Een van de belangrijkste onderdelen is de transparante lens. Door hen komt het licht in het oog. Iris of iris wordt het gedeelte genoemd dat er van buiten kleurrijk uitziet. De zwarte cirkel wordt de leerling genoemd. De pupil is de opening voor de lens. Omdat door deze opening slechts relatief weinig licht uit het oog komt, ziet het er zwart uit. Net zoals een sleutelgat er bijvoorbeeld zwart uitziet. Maar wanneer we een zaklamp in een foto gebruiken, zodat u door het vele licht kunt zien, het rode netvlies in de ogen. De leerlingen zien er vervolgens rood uit op de foto.

Het netvlies is als een canvas. Het transformeert het licht in zenuwsignalen. Op het netvlies worden de afbeeldingen die we zien ondersteboven getoond. Ze worden vervolgens doorgestuurd naar de hersenen, waar ze worden meegenomen. Het gebeurt allemaal zo snel dat we het ons niet realiseren. Een oog kan dingen herkennen, kleuren onderscheiden en bewegingen waarnemen.

Zodat we onze ogen in alle richtingen kunnen bewegen, zijn er spieren op gegroeid. Sommige mensen kunnen niet zo goed of helemaal niet zien. Dit kan te wijten zijn aan ziekten die het oog vernietigen. Soms worden ogen vanaf de geboorte beschadigd. Wanneer een persoon niets kan zien, wordt dit blindheid genoemd. Brillen helpen mensen die slecht zien tijdens het zien.

De oogleden en wimpers beschermen de ogen tegen stof, vuil en andere schadelijke dingen. Tranen helpen ook om het oog te beschermen en te verzorgen. Ze wassen hun ogen als het ware schoon. De wenkbrauwen zijn er voor bescherming: zweet en water druppelen van het voorhoofd.

Hoe werkt zien met een samengesteld oog?

Facette ogen van een zweefvlieg: ze vormen een patroon als een honingraat. Elk gedeeltelijk oog legt een pixel vast, zoals een pixel op een scherm.

Een samengesteld oog bestaat uit veel individuele ogen. Samen vormen ze een patroon als een honingraat. Het oppervlak is bijna als een halve bol, dus elk oog ziet er een beetje in een andere richting uit. Elk oog kan slechts één pixel vastleggen. Dit is als een scherm met veel individuele pixels.

Facetogen hebben de meeste insecten, maar ook enkele duizendpoten, schaaldieren, spinachtigen en enkele andere dieren. Libellen hebben de meest enkele ogen, namelijk 10.000 keer aan elke kant van het hoofd.

Facetogen zien minder details dan gewervelde ogen. Hiervoor kunnen ze veel snellere bewegingen detecteren. Dit is vooral belangrijk bij insecten, dus je kunt ze niet vangen of doden. Omdat de samengestelde ogen als halve bollen zijn, kunnen ze niet alleen vooruit kijken maar tegelijkertijd ook achteruit en aan beide kanten.