Werkstuk over poema

De poema is een in het wild levende kat. Hij behoort tot de kleine katten. Poema’s bestaan ​​alleen in Noord- en Zuid-Amerika. De Puma wordt ook wel Silver Lion, Mountain Lion of Kugar genoemd. Er zijn ongeveer 50.000 dieren van hem. Ze worden niet met uitsterven bedreigd.

Een pompoen is ongeveer 60 centimeter hoog op de schouders. Van de snuit tot de billen meet hij 70 centimeter tot meer dan een meter. De staart is bijna weer zo lang. Hij weegt ongeveer 60 kilogram. Vrouwtjes zijn iets kleiner en lichter.

Poema’s zijn erg sterk. Je kunt springen vanaf een hoogte van meer dan vijf meter. Op deze manier bereiken ze zelfs bij grote bomen de laagste takken. Ze redden zichzelf wanneer ze worden aangevallen door een wolvenpakket.

Poema’s bereiken een snelheid van maximaal 70 kilometer per uur. Dat is sneller dan een auto in de steden mag rijden. Met een korte spurt jagen ze voornamelijk op herten, maar ook op elanden, rendieren, muizen, ratten, wasberen, bevers en vele andere dieren.

Poema’s zijn eenlingen. Ze zwerven over enorme gebieden en ontmoeten elkaar alleen om te paren. De moeder draagt ​​de jongens ongeveer drie maanden in de maag. Zelfs vóór de geboorte van het mannetje verlaat het opnieuw.

De Puma-moeder baart meestal een tweeling of drieling. Elk weegt ongeveer 300 tot 400 gram, wat ongeveer zo zwaar is als drie tot vier repen chocolade. De jongens drinken melk bij de moeder. Ze eten ook vlees na ongeveer zeven weken. Na iets minder dan twee jaar verlaten ze het gezin.

Reageren niet mogelijk