Werkstuk over Regen en sneeuw

Waarom het regent?

Wolken en regen worden gevormd als de lucht opstijgt en afkoelt. Lucht, die over de zee is gestroomd, is warm en vochtig. Als het stijgt, koelt de waterdamp in die lucht af en condenseert. De kleine waterdruppeltjes, die daaruit ontstaah, veroorzaken wolken. Terwijl de lucht nog verder afkoelt, komen er steeds meer waterdruppeltjes bij. Ze voegen zich samen tot ze zo groot worden, dat de lucht ze niet meer kan dragen. Dan vallen ze als regen. In de bergen regent het vaak. Dat komt, omdat zich voortbewegende lucht gedwongen wordt erover heen te stromen. In de tijd dat dit gebeurt, koelt het af en er valt regen. Soms kun je een regenboog zien als de zon op de regen schijnt. De regendruppels splitsen het zonlicht in verschillende kleuren.

Waarom het sneeuwt?
In de koudere delen van de wereld valt er ‘s winters vaak sneeuw. Kinderen vermaken zich dan het met gooien van sneeuwballen of het maken van sneeuwpoppen. Als je wat sneeuwvlokken opvangt en je bekijkt ze voordat ze smelten, zul je zien dat ze allemaal versehillend zijn. Sneeuwvlokken hebben veel verschillende maten en patronen, maar ze zijn alle zeszijdig. Soms is het in de wolken zo koud, dat er zich kleine ijskristallen vormen. Als de kristallen zwaarder worden, vallen ze door de wolken heen. Heel kleine waterdruppels bevriezen op deze kristallen en dan he,b je vederachtige sneeuwvlokken. Als de lucht onder de wolken erg koud is, vallen de kristallen als sneeuw. Is de lucht warm, dan smelten ze en vallen als regen. Soms smelten sneeuwvlokken slechts gedeeltelijk als ze vallen. Dan vallen ze als natte sneeuw. In de meeste delen van de wereld valt er nooit sneeuw. Maar op andere plaatsen valt sneeuw het hele jaar door. Deze delen zijn rondom de Noord- en Zuidpolen en hoog in de bergen.

Donder en bliksem
Bliksemschichten en donderslagen in een onweersbui. De bliksem is een elektrische vonk. Soms lopen de vonken van wolk naar wolk. Tijdens andere gelegenheden lopen ze tussen de wolk en de grond. De donder is het geluid, dat door de bliksem wordt veroorzaakt als het door de lucht suist. Je hoort de donderslag na de bliksemschicht omdat het geluid in een lager tempo de aarde bereikt dan het licht. Je kunt ongeveer bepalen hoe ver weg een onweersbui nog is. Het geluid van een donderslag heeft drie seconden nodig om een kilometer af te leggen na de bliksemschicht.

Waardoor wordt een onweersbui veroorzaakt?
Grote massa’s koude en warme lucht bewegen zich door de atmosfeer. Komen ze elkaar tegen, dan verandert het weer op die plaats. De koude lucht plaatst zich onder de warme lucht. Wolken komen en er valt regen. Soms zijn er onweersbuien.

Onweersbuien komen voor wahneer hete, vqchtige lucht opstijgt en snel afkoelt. Donkere wolken verschijnen en er vallen grote druppels regen. Alleen de grootste regendruppels vallen omdat de lucht zo snel opstijgt waardoor de kleine druppels mee naar boven worden genomen. Terwijl deze druppels naar boven gaan, kunnen ze bevriezen. Komen ze naar beneden, dan worden ze door een laagje water bedekt. Dan worden ze weer mee de hoogte in.genomen en het laagje water bevriest. Dat gaat zo door tot dat ze zo zwaar zijn dat ze als hagelstenen naar beneden vallen. Je kan die lagen zien als je een hagelsteen opensnijdt.