Aambeien

Aambeien zijn gezwollen of vergrote aderen aan de buiten of binnenkant van de anus. Zij verschijnen als gezwellen die gemakkelijk bloeden.

Uitwendige aambeien zijn kleine, ronde, paarsblauwe gezwellen rond de anus. Zij kunnen jeuk veroorzaken. Door krabben vennindert dit, maar daardoor kunnen ze gaan bloeden. Aambeien ontstaan doordat een adertje tijdens het persen barst. De bloeding die daardoor ontstaat veroorzaakt een zwelling onder de huid. Warme baden en compressen kunnen de pijn verzachten evenals speciaal ontwikkelde zalf.

Inwendige aambeien zijn gezwollen aderen binnen de anus. Tijdens de ontlasting kunnen ze tijdelijk of blijvend uitpuilen. Er kunnen jeuk, slijm en bloedingen ontstaan. Deze vorm van aambeien wordt veroorzaakt door een hevige druk in de inwendige aderen van het onderlichaam als gevolg van zwaar persen tijdens de stoelgang, chronisch hoesten, overgewicht, gezwellen in de onderbuik of zwangerschap. Om aambeien te voorkomen moet men ervoor zorgen dat de ontlasting zacht blijft, zodat persen bij de stoelgang zoveel mogelijk beperkt kan blijven. Regelmatig gebruik van vers fruit en andere vezelrijke voeding kan dit bevorderen.