Aanbrengen Mitella

Technieken voor het aanbrengen

Als een wond aan hand, ann of ribben is verzorgd, dient men bij voorkeur een mitella aanbrengen. Hiermee krijgt het gewonde lichaamsdeel extra ondersreuning en bescherming. Een mitella wordt gemaakt van een driekantedoek.

Met een verhoogde mirella wordt de hand en onderaan omhoog gehouden. Dit geeft extra steun als een vermoeiende tocht moet worden afgelegd. Geimproviseerde mitella’s kunnen gemaakt worden van een vierkante doek, een stropdas of een sjaal.

Bij het aanbrengen laat men de patiënt de gewonde arm met zijn andere hand ondersreunen. Schuif een opengevouwen driekante doek over de borst, onder de arm door, met de punt een eindje voorbij de elleboog. Sla de bovenste slip over de schouder aan de niet gewonde kant, rond de nek en dan over de schouder aan de gewonde kant weer naar voren. Breng vervolgens de onderste slip van de driekante doek over de hand en de arm naar boven. Maak beide uiteinden aan elkaar vast met een platte knoop in de holte, net boven het sleutelbeen. Maak ren slotte de punt van de mitella bij de elleboog vast met een pleister of veiligheidsspeld, of vouw hem naar binnen. Controleer of de nagels van het slachtoffer niet blauw worden. In dat geval is de mitella te strak.

Bij improvisatie is de wijze van bevestigen afhankelijk van de hulpmiddelen die men ter beschikking heeft. Zorg er in ieder geval voor dat ondersteuning van het gewonde lichaamsdeel daarbij op de eerste plaats komt.