Aandrijfriem vervangen

Aandrijfriemen voor huishoudelijk gebruik brengen de kracht van een motor over op een pomp, een ventilator, etc. Meestal lopen ze over riemschijven maar soms ook, aan één kant, over een trommel. Een juist gespannen aandrijfriem moet, halverwege de schijven, met de duim  15 mm kunnen worden ingedrukt.

Let op! Schakel het apparaat uit alvorens iets aan de riem te doen

Uitgedroogde of te slappe riemen moeten vervangen worden. Maak daartoe de spaninrichting los. Lopen de motorbouten door gleuven, maak ze dan los en druk de motor naar de aangedreven riemschijf. Druk bij een riemschijf met veerspanner de veer in en maak de riem los. Is de riemschijf tweedelig maak dan de bout los die de twee helften bijeen houdt; zo komt de riem los.

Koop een riem van dezelfde dikte, hetzelfde profiel en dezelfde diameter (of iets kleiner, voor de rek). Na vervanging -of bij het spannende riem zo strak trekken dat hij minder dan 15 mm kan worden ingedrukt. Daartoe bovengenoemde handelingen in omgekeerde volgorde verrichten. Let op dat de spanning bij het vastzetten van de bouten miet vermindert. Bij tweedelige riemschijven hetzelfde aantal ringveren gebruiken. Zit de riem te los dan de riemschijf opnieuw uiteennemen en de veren in een andere volgorde tegen de buitenste schijfhelft schuiven. De helften komen dan dichter bijeen, de riem wordt omhoog gedrukt en de riemspanning neemt toe. Bij te hoge spanning meer ringveren gebruiken. Voor aandrijfriemen in auto’s