Aardappelen planten, oogsten en bewaren

Toen de aardappel in de 16e eeuw uit het pas ontdekte Amerika werd gebracht, kon bijna niemand zich voorstellen dat het de basisvoedsel bij uitstek zou worden. Het is waarschijnlijk de grootste schat die Spaanse veroveraars hebben ontdekt en naar Europa hebben geïmporteerd. Het duurde lang om aandacht te trekken en op Europese menu’s te belanden. Vanwege de delicate bloemen trok het eerst meer aandacht als decoratieve sierplant.

Aardappelen, ook wel aardappel of peer genoemd, zijn een solanaceuze plant ( Solanaceae ), die tomaten, paprika’s en andere nuttige planten omvat. De wilde vorm komt uit de Zuid-Amerikaanse Andes. Daar werd het al door de Inca’s gebruikt als basisvoedsel vóór de ontdekking door de Europeanen. Alleen Frederik de Grote herkende de enorme waarde van de knol en wist hoe hij deze voor zijn soldaten moest gebruiken. Vanaf de 18e eeuw begon de economische teelt van aardappelknollen, waardoor het belangrijkste belang van het graan tot nu toe werd weggevaagd.

Tot op de dag van vandaag is de aardappel een van de belangrijkste gewassen in het dieet van vandaag. De aardappelen zijn knollen in de grond, die groter worden tijdens het groeiseizoen en worden geoogst aan het einde van het groeiseizoen. Hoewel er geen relatie is met de dahlia’s, kunnen er parallellen worden getrokken in claims en plantkenmerken. De aardappel groeit als een kruidachtige plant en vormt zijn knollen in de ondergrond. Ze zijn verbonden door Tragstäden, de zogenaamde Stolonen met de wortelspruiten. De ronde, ovale of langwerpige knollen dienen de planten als een voedingsmiddelopslag om langere rustperioden te overleven. Afhankelijk van de variëteit varieert de kleur van de pulp van wit, overwegend geel, tot blauw of violet. De kruidachtige scheut bestaat uit gevederde bladeren. Witte, roze of paarse bloemen verschijnen tijdens de zomermaanden. Ze zijn fünfzählig en tonen gele meeldraden. Na de bevruchting ontwikkelen zich groene, kersachtige, oneetbare bessen uit de aardappelbloesems.

Het hoge nut heeft natuurlijk de fokkerij beïnvloed. Naar schatting bestaan ​​er wereldwijd 2.000 aardappelrassen. Hiervan is slechts ongeveer 5 procent goedgekeurd voor de voedselteelt in Duitsland. Aardappelteelt in privé-tuinen wordt steeds populairder, omdat oude rassen opnieuw zijn ontdekt en er weer veel vraag naar is. Vooral vers uit de tuin en na moeizaam werken, smaakt de aardappel weer zo soepel.

Hoe worden aardappelen goed geplant?

Aardappelen houden van zonnige locaties en normale, vruchtbare gronden met diepgang zonder wateroverlast. Lichte gronden kunnen worden opgewaardeerd met royale compost of mest. Zware gronden moeten in zand worden verwerkt en het bed moet meerdere keren van tevoren worden losgemaakt. Aardappelgronden worden als zeer vruchtbaar beschouwd en zijn ideaal voor latere groentegewassen. Daarom worden aardappelen vaak als voorkweek geteeld. Om bodemvermoeidheid te voorkomen, worden aardappelen slechts om de vier jaar op hetzelfde bed geteeld. Een regelmatige vruchtwisseling en een veelzijdige gemengde cultuur zorgen voor een betere opbrengst en voorkomen de verspreiding van ziekten. Geschikte secundaire culturen zijn niet-verwante groenten of groene mestplanten. Tomaten mogen niet in de buurt worden gekweekt om schimmelziekten zoals late plaag te voorkomen.

Hoe worden aardappelen gezaaid?

Aardappelen kunnen zowel worden gezaaid als geplant. Het voordeel van zaaien is dat frequent verspreide virale ziekten niet worden uitgevoerd. Nadelen zijn een langere kweektijd en nakomelingen, die niet langer overeenkomen met de moederplant. Daarom komt het planten van aardappelen, bekend als aardappelgen, in de praktijk vaker voor. De aanplant hangt af van het klimaat in de groeiende regio. In milde klimaten kunnen vroege variëteiten al vanaf begin april in de grond zijn. Regio’s met barre weersomstandigheden wachten idealiter een maand langer tot begin mei. Kortom, de grond moet niet langer ijzig zijn, maar een temperatuur hebben van ongeveer 10 ° C. Als men de voorkeur geeft aan een vroege oogst, kunnen aardappelen worden gereden vanaf maart in de beschutte heldere wijk. De knollen worden naast elkaar in platte dozen geplaatst, zodat ze er halverwege uitzien. De aardappelen brengen de komende weken door bij ongeveer 15 ° C. Als de temperaturen meer stijgen, komt er lucht vrij. Sterke scheuten vormen zich op de aardappelknollen. Na ten minste één tot anderhalve maand worden de aangedreven knollen ongeveer 10 cm diep in het voorbereide buitenbed geplaatst. De aandrijving is ook logisch, omdat aardappelen een ideale voorkweek zijn en een vroege oogst vanaf eind juni dus een tweede teelt van een volgende groente mogelijk maakt. Tijdens de teelt wordt de grond onder controle gehouden door frequent hacken en agglomeratie in beweging en onkruid.

Het planten gebeurt in serie. Met een schoffel worden groeven getekend, die een diepte van 10 tot maximaal 20 centimeter hebben. Om ervoor te zorgen dat de rij ook recht en niet golvend loopt, wordt een string uitgerekt voor oriëntatie. Tussen de rijen is een afstand van een halve meter. De voorgeknipte knollen worden om de 30 cm in de getrokken groeven geplaatst. Voor de kleinste teelt verwacht men met 4 tot 5 knollen per vierkante meter. Aardappelen zijn voedzaam. Voordat de groeven worden gesloten, kunnen extra hoornspaanders of compost worden geplaatst. Ten slotte worden de plantgroeven met de schoffel vastgezet en goed gegoten.

Hoe aardappelen te verzorgen

Het tijdrovende deel van de aardappelcultuur is het regelmatig hakken en stapelen. De eerste opstapeling vindt plaats na twee tot drie weken, wanneer de eerste scheuten zijn gevormd. De opstandige scheuten zijn opgestapeld met de aarde, die tussen de rijen wordt gehackt tot een dam boven de knol. De schietpunten blijven zichtbaar en ontwikkelen zich langzaam tot de telg. Met toenemende aardappelgroei wordt de dam op regelmatige afstanden opgestapeld en stabiliseert de basis. Het regelmatige hakwerk zorgt voor onkruidvrije bedden.

Hoe moet je aardappels water geven?

In de groei let je op gelijkmatig vocht. Het wordt ‘s ochtends bewaterd zodat de spruit overdag kan opdrogen. Restvocht in het gebladerte bevordert een vroege uitbraak van koolrot. Bemesting is in principe niet nodig als mest al in de herfst of compost is begraven voor het planten. Overmatige stikstofinname moet worden vermeden, omdat ze de groenten vatbaar maken voor schimmelziekten.

Het grootste gevaar in de aardappelteelt is de late ziekte. Het breekt vaak half juni uit en is zichtbaar door bruin blad en een zilverachtige witte champignoncoating op de bodem. Het bestrijden van het probleem is moeilijk, dus preventie is aan te raden. Voortijdige en vroege oogst vanaf juni eindigt de cultuur voordat de schimmel volledig actief wordt. Als aangetaste bladeren op de aardappelen herkenbaar zijn, worden ze onmiddellijk afgesneden en weggegooid in organisch afval. Ook problematisch is een besmetting door Colorado kever of nematoden (rondwormen). De laatste zijn een bijwerking van bodemvermoeidheid wanneer aardappelen in te korte cycli op hetzelfde gebied worden geteeld. Ze veroorzaken dwerggroei en verwelkende symptomen. Colorado kevers eten de planten op en veroorzaken schade. Ze leggen hun oranje eieren op de onderkant van de bladeren. Zodra de Colorado kevers tevoorschijn komen, worden ze verzameld en ingesloten. In de grotere teelt zijn er biologische pesticiden die tegen de plaag worden gebruikt.

Hoe oogst je aardappelen?

De oogst is ideaal vanaf juni na drie maanden kweken en voordat de koolziekte toeslaat. Zodra de kool bruin is, worden de scheuten teruggesneden. Dit voorkomt verspreiding naar de knollen en gewasverliezen. Voordat alle planten worden opgeruimd, wordt een testplant uitgegraven en wordt de knolrijpheid gecontroleerd. Van een aardappelplant worden meer dan 30 knollen verwacht. Als de knollen gemakkelijk van de spruiten worden losgemaakt en de aardappelschil stevig aanvoelt, kan het oogsten worden gedaan met een ernstige vork. Tijdens het graven is het gemakkelijk om aan de spruiten te trekken, waardoor het wortelsysteem en de knollen aan het licht komen. Bij kleinschalige teelt kan de verhoogde dijk voorzichtig worden verwijderd en de grootste knollen worden geoogst. Giet vervolgens de dam weer een beetje en laat de kleinere knollen rijpen. Geoogste aardappelen drogen kort op het bed voordat ze ruw worden schoongemaakt en gevlekte aardappelknollen worden gesorteerd.

Hoe worden aardappelen op de juiste manier bewaard?

De aardappelen worden donker en koel in de kelder bewaard. Geschikt voor opslag zijn houten klimmen. Een omslag met krant voorkomt het krimpen van de aardappelen in de kelder. Bewaarbare variëteiten blijven eetbaar tot volgend voorjaar.

Hoe aardappels correct te schillen?

Of aardappelen worden geschild, is afhankelijk van het gebruik. Gekookte aardappelen worden geschild na het reinigen en voor het koken klassiek met een groente- of aardappelschiller. Gekookte aardappelen worden gekookt met schaal en zijn daarna moeilijk te schillen. Als je je kom rondom met een mes schraapt voordat je deze kookt en dan afschrikken in ijswater, is de gekookte schil gemakkelijker te verwijderen.