Aardappelstempels maken

Gebruik voor het maken van aardappelstempels niet te kleine aardappelen, waterverf van goede kwaliteit in verschillende kleuren (plakkaatverf) en gemakkelijk absorberend papier. Snijd de aardappel doormidden en haal langs het snijvlak schijven aardappel weg; de stempel is dan gemakkelijk te hanteren. Teken met een viltstift een motief op het snijvlak, maar houd het motief eenvoudig, anders wordt het uitsnijden erg moeilijk. Snijd met een scherp mes schijfjes rondom de figuur weg en beschadig daarbij het motief niet.

Maak enkele kommetjes verf van verschillende kleur aan; maak de verf niet te dun, maar ook niet te dik. Droog het snijvlak van de aardappel zorgvuldig af en dompel het motief voorzichtig in de verf. Strijk de overtollige verf langs de rand van het kommetje af en druk de stempel loodrecht en losjes op het papier. Maak zo nodig verschillende afdrukken achter elkaar.

Als met meer kleuren door elkaar gewerkt wordt, moet de stempel voor elke kleur goed schoongewreven worden. Maak desnoods voor elke kleur een aparte stempel. Werk pas met een nieuwe kleur als de vorige goed droog is.