Afvoer ontstoppen

Voorkom verstoppingen door vuil meteen weg te halen en de afvoer elke maand te behandelen met kokend water en twee eetlepels chemische ontstopper. Deze chemische preparaten zijn in de meeste gevallen ook afdoende voor het verwijderen van vuilproppen in de afvoer. Volg de gebruiksaanwijzing en spoel de afvoer tenslotte door met ruim schoon water.

Gebruik van een Olitstopper
Is een afvoer ernstig verstopt, probeer hem dan eerst te openen met een mechanische ontstopper. Verwijder zonodig de afsluitdop (badkuip); in de meeste gevallen kan deze eenvoudig worden losgetrokken. Is er een overloop, maak die dan met een natte doek dicht om de werking van de ontstopper niet te verzwakken. Zorg dat de rubber cup onder water staat.
 

Plaats de cup over de afvoeropening en laat de lucht eronder ontsnappen door de cup schuin te houden. Maak met het handvat een aantal krachtige pompbewegingen om het water in de afvoer in beweging te brengen. Trek bij de laatste opwaartse beweging de rubber cup met kracht van de opening. Stroomt het water vlot weg dan is de verstopping waarschijnlijk verholpen. Is dat niet het geval, herhaal de handelingen dan, desnoods een aantal keren. Zet tenslotte de kraan even open.

Ontstoppen via stankafsluiter
Als dit alles niet helpt zet dan een emmer onder de stankafsluiter (of sifon). Maak de ontstoppingsdop aan de onderzijde van de sifon los en laat het water weglopen. Maak de stankafsluiter met de hand of met een gebogen stuk ijzerdraad schoon. Draai de ontstoppingsdop weer vast. Ontbreekt zo’n dop verwijder dan de hele sifon. Deze is bevestigd met twee wartelmoeren. Maak met een waterpomptang eerst de bovenste moer los (gebruik een stuk textiel om de moeren niet te beschadigen). Ondersteun de sifon en maak dan de onderste moer los. Verwijder de prop vuil en schroef de stankafsluiter weer op zijn plaats. Draai de moeren niet te vast aan om lekkage te voorkomen.
 

Doorsteekspiraal
Zit de verstopping verderop in de afvoer, probeer de prop dan te verwijderen met een doorsteekspiraal: een lange, dunne veer met een boorpunt aan het eind. Draai de spiraal met de wijzers van de klok mee en beweeg haar tegelijkertijd heen en weer, net zo lang tot de boorpunt door de prop heen is.