Afvoer verstopt: het is zo gemakkelijk schoon te maken

Als de afvoer in de badkamer of keuken verstopt is, hoeven niet altijd agressieve afvoerreinigers met chemicaliën te worden gevonden. Natuurlijke huismiddeltjes helpen om de afvoer schoon te maken.

Drainageblokkades worden meestal veroorzaakt door vetafzettingen (bijv. Zeepresten) en haar. Als de afvoerleiding verstopt is en een loodgieter is ingehuurd, kan dit behoorlijk duur zijn.

Zodat we de kosten voor zo’n leidingreiniging besparen, zijn er tips en trucs die de afvoer zonder veel moeite en zonder chemicaliën reinigen.

De afvoer reinigen: deze huismiddeltjes helpen

Zuiveringszout en azijn: zuiveringszout is dé remedie bij uitstek, en zeer effectief, vooral wanneer de afvoer verstopt is. In de video hierboven kun je zien hoe je bakpoeder en azijn het beste kunt gebruiken om snel weer een gratis afvoer te hebben. Trouwens: soda kan in plaats van bakpoeder ook worden gebruikt als pijpenrager samen met azijn.

Pompen kunnen verstopte afvoeren eenvoudig worden gereinigd. Voordat de pompen wordt gebruikt, moet heet water in de betreffende afvoer worden gegoten. Als er een overloop is, moet deze worden afgedekt met een vochtige doek. Plaats de rubberen bel op de afvoer en dek deze zo volledig mogelijk af. Dan kunt u beginnen: het snel op en neer trekken van de houten handgreep zorgt voor een zuigkracht in de afvoer die de verstopping opheft.

Plastic fles: als de douchegoot verstopt is of de afvoerpijp van de gootsteen verstopt is, kan een plastic fles ook helpen. Als u geen piket bij de hand hebt, kunt u deze gebruiken om de verstopte afvoer op dezelfde manier schoon te maken. De opening van de fles moet echter groot genoeg zijn om de afvoer te bedekken. Dit is hoe het werkt: giet heet water in de fles en druk het in de afvoer. Knijp steeds opnieuw in de verkeerde zodat hetzelfde zuigeffect wordt gecreëerd als bij de zuigbel.

Shish kebab spies: haar verstopt vaak de afvoer uit de gootsteen of douche. In het geval van een verstopping hoeft het echter niet altijd een chemische pijpenrager te zijn. Plaats eenvoudig een houten spies in de afvoer en draai deze met uw vingers. Het haar is al rond de spies gewikkeld.

Verstopping afvoer voor geavanceerd

reiniging kabel

De pijpspiraal vereist handvaardigheid en wordt meestal gebruikt door loodgieters. Het risico bestaat dat de buis meer wordt beschadigd dan alleen het reinigen van de verstopte afvoer.

Leid de reinigingsspiraal voorzichtig in de afvoer en door de sifon in de afvoerpijp.
Draai de slinger en oefen een lichte neerwaartse druk uit.
Als u weerstand voelt, moet de spiraal omhoog worden getrokken en vervolgens weer naar binnen worden geduwd.
Na het starten moet water steeds opnieuw worden gegoten en gecontroleerd of het weer kan weglopen.

staalborstel

Als het water in de gootsteen niet meer wegloopt, bevindt de verstopping zich meestal direct in de sifon. Daarom is het zinvol om de pijp onder het bassin te demonteren en met een staalborstel schoon te maken. Een pijptang wordt aanbevolen om deze in zijn afzonderlijke delen te demonteren. Voordat de sifon opnieuw wordt geïnstalleerd, moet een afdichtingstest worden uitgevoerd en, indien nodig, een afdichtinguitwisseling worden gestart.

Voorkom verstopping van de afvoer

“Als de afvoer goed geblokkeerd is, zal zelfs een sterke afvoerreiniger van de drogisterij niet langer helpen en de loodgieter zal het moeten doen,” zei huishouddeskundige Yvonne Willicks. Om te voorkomen dat de afvoer niet verstopt raakt, moeten we dit voorkomen.

En zo werkt het: leg een pakket bakpoeder of een eetlepel frisdrank eenmaal per week in de gootsteen. Spoel daarna met een beetje water en laat het inwerken. Met deze truc nemen we afscheid van geblokkeerde afvoeren en nare geuren!