afwerken van Hout Met teakolie en lak

Ontdoe oude meubels van verfof laklagen en repareer zonodig het oppervlak.
Is het blankgemaakte oppervlak glad, schuur het dan op met fijn schuurpapier; gebruik in andere gevallen eerst een middelfijne kwaliteit. na met zeer fijn papier. Maak het hout vochtig om de vezel te laten opkomen, laat het drogen en schuur een laatste maal. De kleur van het natte hout komt overeen met het eindresultaat na gebruik van een blanke lak. Gebruik gekleurde lak voor een donkerder kleur.

Teakolie
Teakolie geeft een natuurlijk ogende afwerking. Breng de olie royaal aan en wrijf hem met doek of borstel dwars op de draad stevig in het hout. Veeg overtollige olie na een half uur weg en breng na minstens acht uur een tweede, veel dunnere laag aan. Na een dag drogen het oppervlak opwrijven met fijne staalwol, geïmpregneerd met wrijfwas. Schoonmaken met een droge, zachte, niet-pluizende doek. Alle doeken vernietigen; ze zijn zeer (zelf) ontvlambaar.

Polyurethaanlak
Gebruik blanke of gekleurde polyurethaanlak voor een hardere afwerklaag. Vul de nerf desgewenst op met een speciale polyurethaanvuller. Breng een eerste, bij voorkeur blanke laklaag aan met een linnen doek. Laat de lak minstens zes uur drogen; breng dan volgende lagen aan met de kwast. Als er tussen het aanbrengen van de lagen meer dan 24 uur verstrijken haal dan de vorige laag weg met fijn schuurpapier of middelgrove staalwol. Reinig het oppervlak met een vochtige doek. Als extra bescherming kan eventueel een laag wrijfwas worden opgebracht.

Polyurethaanlakken hebben doorgaans een glanzend oppervlak. Voor een matte glans moet de laatste laag van matte of zijdeglanslak zijn.