Alles over appels

Een appel is een vrucht die groeit aan een fruitboom. Wanneer we een appel zien of eten, is het meestal een gecultiveerde appel. Dit is een speciaal soort. Er zijn veel andere soorten appel die je niet kunt eten. De appel wordt beschouwd als pulpachtig fruit omdat er kleine zaadjes in zitten. Appels kunnen een rode, gele of groene schil hebben. De kom is eetbaar en de meeste vitamines zitten er net onder.

Er zijn grote appelculturen in Nederland, ook in andere Europese landen. Bij ons is de appel het populairste fruit. Een van de redenen hiervoor is waarschijnlijk dat het gemakkelijk te vervoeren is en niet gepeld hoeft te worden voor het eten. Meer en meer appels worden vanuit grote schepen uit Zuid-Amerika naar ons gebracht en hier verkocht.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie hoogten appelbomen: de standaardbomen bestonden vroeger. Ze waren verspreid over weiden zodat de boer het gras kon gebruiken. Middenstambomen staan ​​liever in tuinen. Dat is genoeg om er een tafel onder te zetten of om te spelen. Lage bomen zijn vandaag de meest voorkomende. Ze groeien als een latwerk op een huismuur of als een spindelstruik in een plantage. De laagste takken groeien een halve meter boven de grond. Je kunt dus alle appels plukken zonder een ladder.

Afhankelijk van de variëteit rijpen appels van zomer tot herfst. Ze worden meestal opgeslagen in koelhuizen. Daarom kunnen we het hele jaar door verse, frisse appels kopen.
Wat zeggen de biologen over onze appels?

Voor biologen zijn appels een soort plant. Er zijn ongeveer vijftig verschillende soorten. We kweken verschillende wilde appels, die kleiner en hard zijn. Daarom werden ze “krabappels” genoemd. Sommige soorten krabappels met klein fruit komen uit Azië. Je kunt ze niet eten, maar ze zien er mooi uit.

De appels zoals we ze tegenwoordig kennen, zijn allemaal afkomstig van dezelfde soort, namelijk van de appel van de cultuur. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten. Ze zijn gefokt, ze zijn niet uit zichzelf ontstaan. Als je ze dan vermenigvuldigt, zijn deze fruitbomen allemaal hetzelfde. Je koopt ze dus in een speciaalzaak.