Alles over sneeuwkettingen

We raden aan om winterbanden in de winter te gebruiken als het sneeuwt. Informeer nu wanneer u extra sneeuwkettingen nodig hebt en hoe u de sneeuwkettingen aantrekt.

Wanneer is een sneeuwkettingsvereiste van toepassing?

Het is ideaal om de sneeuwkettingen van tevoren “droog” te monteren. In de hectiek en e. Het voor het eerst heffen van sneeuwkettingen tijdens zware sneeuwval houdt het risico in van onjuiste montage of schade aan de ketting of het voertuig.

Sneeuwkettingen voor auto’s moeten in principe op de aandrijfas worden gemonteerd. Voor voertuigen met vierwielaandrijving moeten de kettingen worden aangebracht op ten minste twee wielen van een aandrijfas – waar precies, toon de instructies van de fabrikant in de handleiding. Om het volledige effect van de kettingen te kunnen gebruiken, zelfs bij bergafwaarts remmen in zeer ongunstige weersomstandigheden, is het zinvol om alle assen uit te rusten met de tractiehulpmiddelen.

Trek sneeuwkettingen vroeg aan: als u nadert een met sneeuw bedekte pas, als u op zoek bent naar een vlakke, op afstand gelegen montageplaats, trek het veiligheidsvest aan en schakel indien nodig de waarschuwingslichten in. Verwijder rondom de bandcontactvlak de sneeuw om de ketting en bevestigingsmiddelen schoon te houden tijdens de montage.

Leg nu de ketting over de band volgens de montage-instructies. Gewoonlijk wordt in de tweede stap het voertuig een paar meter verplaatst om de ketting volledig op te hangen. Sluit ten slotte de ketting en let op de juiste spanning: deze mag niet te los zijn, omdat dan delen van de ketting het voertuig kunnen raken en schade aan remleidingen, ABS-sensoren en ophanging kunnen veroorzaken. Maar te strak, de ketting is misschien niet nieuwsgierig, anders kan hij ook het voertuig scheuren en beschadigen.

Een sneeuwketting is echt gespannen als deze tijdens het rijden continu op de weg voor het contactvlak van de band ligt. Belangrijk: Controleer de kettingspanning na 100 meter voordat u deze opnieuw vastdraait en draai indien nodig opnieuw aan!

Rijden met sneeuwkettingen

Voordat u vertrekt met de sneeuwkettingen, is het handig om de bedieningsinstructies nog eens te bekijken om de rijtips en instellingen van de voertuigfabrikant te observeren. Is er een speciaal rijprogramma voor het rijden op sneeuwkettingen of moet de tractiecontrole worden uitgeschakeld?

Over het algemeen is de maximale snelheid met sneeuwkettingen 50 km / u. Let tijdens het rijden op geluid: zodra het luid of onrustig wordt, moet u stoppen en de ketting controleren. Als de wegen weer ijs- en sneeuwvrij zijn, verwijdert u de sneeuwkettingen, anders worden de sporen en het wegdek beschadigd.

Welke sneeuwkettingen voor welke (winter) banden?

Het is raadzaam om bij de aankoop van winterbanden op de bandenafmetingen te letten die door de voertuigfabrikant worden aanbevolen, en dan zijn de meegeleverde sneeuwkettingen normaal ook geschikt. Omdat sneeuwkettingen niet compatibel zijn met alle bandenafmetingen die zijn goedgekeurd voor de personenauto. Een kijkje in de handleiding van de auto geeft informatie.

Als alternatieven voor de klassieke metalen ketting, zijn er nog steeds kettingen gemaakt van plastic gaas, spikes en sprays voor betere grip op ijs en sneeuw. Klassieke sneeuwkettingen zijn echter de beste allrounders en voldoende slijtvast.

Verzorging van de sneeuwkettingen

De sneeuwkettingen moeten zo snel mogelijk na elke reis, maar uiterlijk aan het einde van het seizoen, grondig met schoon water worden afgespoeld en in de verpakking worden bewaard als ze droog zijn. Mogelijk kunt u ze oliën, raadpleeg de instructies van de fabrikant. Gebruik geen versleten kettingen, tenzij ze kunnen worden omgedraaid. Dit staat ook in de handleiding. In principe kunnen kettingen ook worden gerepareerd door de fabrikant of worden aangepast aan andere bandenafmetingen.