Amaryllis verzorgen

De amaryllis is een begrip voor de meeste bloemenliefhebbers. De bolgewas en bolgewas is een symbool van grandeur en schoonheid. Slechts enkele mensen weten dat Amaryllis een verzamelnaam is. Zowel de Belladonna-lelie als de bijbehorende riddersterren (botanische Hippeastrum) worden meestal Amaryllis genoemd. Tot de 20e eeuw behoorden ze tot een gemeenschappelijk botanisch geslacht, maar werden vervolgens verdeeld.

Tegenwoordig is het geslacht Amaryllis slechts één botanische soort: Amaryllis belladonna. De plant staat bekend als belladonna-lelie of echte amaryllis. Populair is de herfstbloeiende knolplant uit de zuidwestelijke Kaapregio’s van Afrika vanwege hun grote, geurende bloemen. Talrijke rassen hebben variëteiten geproduceerd die variëren van wit tot intens rood.

Meer voorkomend zijn de riddersterren (Hippeastrum). De uienplanten worden in de volksmond ook wel Amaryllis genoemd, omdat ze een grote gelijkenis en vergelijkbare claims hebben. De ongeveer 80 soorten zijn inheems in Zuid-Amerika. Een belangrijk onderscheidend kenmerk is dat riddersterren een holle stengel vormen (bloeiwijze). Daarvan zijn er veel gemakkelijk te onderhouden hybriden met grote trechterbloemen in schermen in prachtige kleuren, die een monochroom, gestreept of gespikkeld patroon kunnen hebben. Opvallend is de grootte van de bloemen, die tot 20 cm palmmaat kan zijn. Als winterbloeiers varieert de bloeitijd van de riddersterren van oktober tot april.

Zowel de Belladonna-lelie als de ridderster worden op onze breedtegraden gehouden als kuipplant, vaak als kamerplant. Ze bloeien in de herfst of winter en ontwikkelen hun gebladerte na de bloei. Tijdens de zomer schakelen de planten over naar hun rustfase en gooien hun bladeren weg om een ​​paar maanden later weer tot leven te komen.

Amaryllis bevatten verschillende alkaloïden en veroorzaken vergiftiging bij inname. Daarom moet onnodig contact met planten worden vermeden.

Hoe wordt Amaryllis geïmplanteerd?

Zowel de Belladonna-lelie als de riddersterren zijn niet voldoende winterhard in onze breedtegraden. Ze worden daarom bewaard in een emmer of pot. Wanneer u amaryllis als knol of ui koopt, worden de wortelorganen zo diep ingebracht dat ze direct of net onder het aardoppervlak zitten. De schiettip van de Amaryllis kan gemakkelijk uit de grond kijken of moet minimaal met aarde worden bedekt. De knollen of uien worden in hun rustfase in de late zomer of vroege herfst geplant. Hetzelfde geldt voor het transplanteren van de amaryllis. Na enige tijd is de aarde uitgeput en moet deze regelmatig worden vervangen. Voor riddersterren wordt transplantatie om de drie tot vijf jaar aanbevolen. Hier wacht men op de rustfase, als de bladeren worden weggegooid of gebruikt de herfst voor de shoot. Dan is de plant in de zomerrust en kan zonder aarzeling worden verpot. Oude wortelresten of vuile plekken op het wortelorgaan moeten tijdens het verplanten worden verwijderd. Dood plantenweefsel kan schimmelsporen bevatten en leiden tot een ziekte-besmetting.

Potamaryllis kan ook in een groter vat worden getransplanteerd tijdens hun groeifase. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het alleen zo diep wordt geplant als in het oude vat. Groene plantendelen mogen in geen geval onder de grond worden begraven. Alleen in de rustfase kan de knol of ui een beetje dieper worden gebruikt.