Antivries – Koelsysteem doorspoelen, antivries toevoegen

Veel auto’s hebben tegenwoordig een gesloten koelsysteem. In dat geval volgt u het instructieboekje. Bij een niet gesloten koelsysteem moet u wekelijks het vloeistofniveau controleren. Hiervoor schroeft u de radiateurdop los. Vul eventueel antivries bij. Antivries verlaagt niet alleen het vriespunt van de koelvloeistof, maar verhoogt ook het kookpunt. Het is dus zowel ‘s zomers als ‘s winters nodig.

De radiateur kan uitwendig door vuil en insekten verstopt raken. Het is dan ook vooral ‘s zomers soms noodzakelijk deze vanaf de kant van de motor met een harde waterstraal schoon te spuiten.

Koelsysteem doorspoelen
Als de koelvloeistof smerig is, kunt u een speciale schoonmaakoplossing toevoegen. Helpt dit niet voldoende, dan kunt u de radiateur doorspoelen. Het beste doet u dit in tegengestelde richting van de normale waterstroom, dus van beneden naar boven. Nadat u het koelsysteem via de aftapkraan onderaan leeg heeft laten lopen, sluit u hier een tuinslang op aan. Is de radiateur niet eerst losgehaald, dan moet u de motor afdekken. De autokachel kan inwendig worden schoongemaakt door beide slangen van de motor los te nemen en vervolgens de kachel door te spoelen. Ten slotte vult u het koelsysteem met schoon water. Bij draaiende motor wordt het aftapkraantje (denk om de ventilateur!) geopend, terwijl aan de bovenkant schoon water wordt toegevoegd. Na 5-10 minuten wordt de motor stilgezet, de watertoevoer gestaakt en het aftapkraantje, nadat al het water is weggelopen, weer gesloten. Het systeem is nu gereinigd en kan met koelvloeistof worden gevuld.

Antivries toevoegen
Antivries blijft, mede omdat er een anti-corrosiemiddel aan is toegevoegd, meestal het gehele jaar door in het koelsysteem. In het algemeen is een toevoeging van 25 % antivries aan het koelwater voldoende, maar sommige fabrieken schrijven 30-40% voor.