Aquarium

AquariumEen aquarium moet helder verlicht zijn, en moet voldoende zuurstof, water van de juiste temperatuur en zuiverheid, genoeg planten en een goede hoeveelheid voedsel bevatten. Kies een bak die niet te groot en niet te klein is. Als beginner kunt u het beste een bak aanschaffen met een inhoud van 60 à 70 liter. De lengte moet minstens het dubbele zijn van de breedte; ideale afmetingen zijn 75 cm lang x 25 cm breed x 35 cm hoog.

De plaats van een aquarium luistert niet zo nauw, u moet er alleen om denken dat een aquarium niet langdurig in de zon mag staan. Zorg voor een stevige ondergrond -een alleen met water gevulde bak weegt al zo’n 80 kg. Het midden van het aquarium op ooghoogte is het meest ideaal.

De inrichting van een aquarium is belangrijk. Een goede onderlaag is niet alleen voor de planten van belang, maar ook voor de vissen, de voedselvoorziening en de luchtcirculatie. Zorg dat het zand dat u in een laag van 3 tot 5 cm op de bodem aanbrengt goed schoon is. Het beste kunt u de bodem iets schuin van achteren naar voren laten aflopen. Verwarmings-, verlichtingsen luchtverversingsapparatuur moeten zorgvuldig in de bak aangebracht worden.

Zorg ook voor enkele hulpmiddelen die u zeer van pas zullen komen: een thermometer (om detemperatuur van het water in de bak gemakkelijk te kunnen controleren), een schepnetje (om zieke vissen en groot vuil uit de bak te verwijderen), een hevel (om water uit de bak te halen), een krabbertje (om de binnenkant van het glas te reinigen).

Aquarium

Planten

Planten zorgen voor een biologisch evenwicht in uw aquarium. Ze nemen het koolzuurgas op dat door de vissen wordt afgegeven en zetten dat om in zuurstof. Bovendien voeden de planten zich met minerale zouten; deze kunnen schadelijk worden als er te veelvankomen.

De vissen gebruiken de planten om zich achter te verschuilen als ze zich bedreigd voelen of wanneer ze last hebben van te veel licht. De planten moeten dus met de nodige zorg worden uitgezet op de bodem van uw bak. Zodoende kunnen ze ook dienen als camouflage van bijvoorbeeld het erwarmingselement in de bak.

Laat u bij de aankoop van de planten wel goed voorlichten door de winkelier, zorg ervoor dat uw aquarium niet ontaardt in een soort oerwoud. Verstandig is om snel groeiende soorten te combineren met planten die Igroter worden.

Slakken
De meeste waterslakken zijn schadelijk. Ze vreten zonder pardon uw aquariumplanten op; uitroeien is dus het parool. Andere, zoals de appelslak (Ampullaria) de posthoornslak (Planorbis), mooi lichtrood van kleur is, zijn erg decoratief. Ze houden de bak ook vrij van algen, die onder invloed van licht onvermijdelijk ontstaan. Maar neem nooit te veel slakken: overdaad schaadt.

AquariumVissen
De vraag welke vissen u moet kiezen hangt van uw smaak af. De keus is groot (er zijn wel zo’n 30000 soorten bekend), maar ook moeilijk. We geven een paar algemene tips.
Ga er van uit dat een kleine vis (3-6 cm) ongeveer 11 water nodig heeft. Tot zo’n 30 verschillende soorten kunnen in een bescheiden aquarium.

Koop de vissen als ze nog klein zijn (dan zijn ze ook het goedkoopst). – -Doe geen kleine visjes in een bak met grote exemplaren, de kleintjes lopen dan gevaar als voedsel te dienen voor de grotere.
Geef uw vissen precies de juiste hoeveelheid voedsel; bij een teveel verontreinigt uw bak heel snel.
Heel belangrijk: Laat u -vooral als beginner -heel goed adviseren door een kenner, dat kan heel goed de winkelier zijn waar u uw bak en vissen aanschaft!