Autoradio – Storingen verhelpen

Ontdek alles over autoradio's (o.a. storingen verhelpen?)

Wanneer een autoradio er mee ophoudt, behoeft u nog niet te wanhopen. De storing is misschien gemakkelijker te verhelpen dan u denkt.

– Zet de radio aan. Hoort u geruis, dan is de antenne misschien defect.
Meestal zult u hem moeten vervangen. Zoek onder het dashboard de antennekabel van de radio en trek de plug uit de radio. Maak de bevestigingsmoer van de antenne los en trek de antenne met zijn kabel deels uit het gat. Knip deze kabel door en bevestig die van de nieuwe antenne eraan. Door voorzichtig trekken aan de radiokant van de oude antennekabel komt de nieuwe kabel op zijn plaats. Soms moet u eerst nog een beschermplaatje verwijderen om de draad te klmnen sturen. Daarna kunt u de nieuwe antenne vastzetten en de plug in de radio steken.

Als na aanzetten van de radio de schaalverlichting niet gaat branden en er geen geluid komt, is de oorzaak meestal een kapotte zekering of een slecht contact in de zekeringhouder. Plaats een nieuwe zekering of maak de verbinding schoon.

Het kraken van een radio wordt dikwijls veroorzaakt door elektrische impulsen van een ander onderdeel, bijv. van de ruitewissermotor, de ventilator of het klokje. Spoor het storende onderdeel op door het tijdelijk los te nemen van de voeding. Onderdruk de storing door een condensator aan te brengen tussen de voeding van dat onderdeel en de massa.

Controleer de radio op storing als de motor draait, maar houd de motorkap gesloten; de gesloten motorkap vormt namelijk een afscherming tussen het ontstekingssysteem en de antenne.

Als de antenne nog intact is, kan het zijn dat de aarding van de radio niet goed meer werkt. Om dit te controleren verbindt u het radiohuis met de carrosserie met behulp van een elektradraad met aan beide uiteinden een krokodilklem. Als de radio het nu wel doet, moet de aarding worden nagekeken: aansluitingen schoonmaken en eventueel een gebroken draad vervangen.

– Andere mogelijkheden zijn nog een defecte verbinding tussen radio en luidspreker of een kapotte luidspreker. Soms zit een schuifcontact te los; met behulp van een tangetje buigt u de rand van de houder, waarna de verbinding weer stevig is.