Autorijden bij slecht weer

Pas uw snelheid aan de slechte weersgesteldheid aan. Doe ook overdag dimlicht aan, zodat medeweggebruikers u sneller zien. Zorg voor schone koplampen en schone ruiten. Controleer geregeld uw ruitewisserbladen, zodat ze onder slechte weersomstandigheden goed functioneren. Rem niet te bruusk en trek ook niet te fors op. Ga bij pech niet op de vluchtstrook staan, maar geheel van de weg af in de berm. Luister naar het weerbericht en ga bij slecht weer niet op pad als het niet echt nodig is.


Mist

Gebruik bij mist dimlicht, want dit schijnt meer onder de mistbanken door dan groot licht. Bij minder dan 200 m zicht mag u twee mistlampen gebruiken, maar nooit in combinatie met groot of gedimd licht. Een mistachterlicht mag u alleen aandoen bij minder dan 50 m zicht. Houd zo veel mogelijk rechts en volg de streep rechts van de weg. Kijk liever niet naar de asstreep. U gaat onwillekeurig vlak naast deze streep rijden en als tegenliggers dat ook doen, blijven ongelukken niet uit.

Regen

Stof, olie en ander vuil op de weg maakt deze ook bij lichte regen soms al gevaarlijk glad. Rijd rustig en soepel. Als het profiel van de banden het water op de weg niet kan verwerken, ontstaat bij een te hoge snelheid soms ‘aqua-planing’. Dit houdt in dat er een laagje water tussen de banden en de weg komt, waardoor de auto als het ware gaat zweven en sturen en remmen onmogelijk wordt. Matig uw snelheid en controleer via de achteruitkijkspiegel of de auto nog steeds een spoor maakt. Treedt aquaplaning op, haal uw voet dan van het gaspedaal om snelheid te verminderen, stuur zo recht mogelijk en rem niet. Rijd langzaam door plassen: het opspattende water kan de bougiekabels nat maken, waardoor de motor kan afslaan, en het remvermogen nadelig beïnvloeden. Rem eventueel enkele malen pompend, waardoor de remvoeringen weer droog worden.

Sneeuw

In ons land zal het over het algemeen niet nodig zijn met sneeuwkettingen of speciale winterbanden te rijden. Pas uw snelheid aan en kijk ver vooruit. Tracht remmen zo veel mogelijk te voorkomen en moet er toch geremd worden, doe dit dan pompend.