Autoruit bevroren – wat te doen?

Als automobilist is het vaak vervelend in de winter: eerst moet je aan de ijzige voorruit krabben en dan ga je in de auto zitten en wil je de motoren starten en merken dat het autoraam ook binnen bevroren is. Maar wat is de beste manier?

De reden is eenvoudig: de adem en dus de luchtvochtigheid in de auto nestelt zich op de ruiten en condenseert. Als het temperaturen onder 0 graden heeft, bevriest de condens op het glas van binnenuit. Warme lucht bevat veel meer luchtvochtigheid dan koude lucht. Natuurlijk, omdat er in de winter veel meer wordt verwarmd, creëert dit luchtvochtigheid, die wordt afgezet op de binnenkant van de ruit.

ventileren

Vaak helpt het net na het uitstappen om alle ramen naar beneden te draaien en de auto goed koud te ventileren. Zo komt de natte, vochtige lucht naar buiten en kan de voorruit dus niet binnen bevriezen.

Krant op de vloermatten

Naast het luchten van de auto, kunnen kranten op de deurmatten ook helpen om ijsvorming te voorkomen. De krant zuigt op met de vloeistof uit de lucht en voorkomt zo dat deze zich aan de binnenkant van de ruit nestelt.

Rijst, zout of houtskool

Vergelijkbaar met kranten zoals rijst, zout of houtskool. Deze stoffen zuigen ook de vloeistof uit de lucht en helpen ijzige plakjes te voorkomen. De huismiddeltjes worden eenvoudig in een schaal op de vloermatten of het dashboard geplaatst en besparen dus ‘s ochtends veel problemen.

Hoofdkussen ontvochtiger

Als je de bovenstaande huismiddeltjes niet in de auto wilt hebben, kun je ook een zogenaamd ontvochtigingskussen kopen voor slechts 10 euro in de bouwmarkt. De daarin aanwezige korrels, evenals de huismiddeltjes, zuigen de vloeistof uit de lucht van de auto. Het kussen kan meerdere keren worden gebruikt en hoeft alleen in de oven of op de radiator zelf te worden ontvochtigd.