Baby uitzet – Wat is werkelijk nodig?

Vraag een lijst met een compleet overzicht aan de vroedvrouw of het kraamcentrum, als u precies wil weten wat u voor uw baby moet aanschaffen.

De kleding-uitzet voor een pasgeborene bestaat uit: luiers, 6 navelbandjes, 6 hemdjes, 6 truitjes, 6 omslagluiers of boxpakjes.

Welke luiers u het beste kunt kiezen, van textiel of van papier, hangt o.a. af van de tijd die u beschikbaar hebt voor de babywas en van de wasen droogmogelijkheden. Papieren luiers zijn duur maar gemakkelijk en tijdbesparend.

Kiest u katoenen luiers, neem dan voor de eerste tijd hydrofiel luiers. Deze zijn zacht en niet zo dik. Bovendien zijn ze gemakkelijk als extra handdoek of spuugdoek. Voor een grotere baby zijn oogjesluiers geschikt; ze zijn dikker en nemen meer vocht op.

Verder heeft de baby een eigen slaapplaats nodig (een wieg, bedje of kinderwagen) met toebehoren -lakens, dekens, moltons en onderleggers -en een badje. Voor baby’s die flesvoeding krijgen, moeten er uiteraard zuigflessen komen en spenen.

Koop niet meteen een complete uitzet voor de baby; babykleertjes zijn geliefde cadeautjes bij de geboorte. De hele kleine kleertjes gebruikt u in verhouding maar korte tijd; misschien kunt u ze van familie of vrienden lenen.