Backgammon leren spelen

backgammonBackgammon wordt gespeeld met een bord, schijven (15 witte, 15 zwárte) en twee dobbelstenen. De ‘bar’ verdeelt het bord in 2 velden: het thuisvak en het buitenvak met elk aan beide zijden 6 driehoeken of ‘punten’. Zwart heeft het thuisvak rechts. De spelers zetten in tegengestelde richting; wit altijd met de klok mee, zwart tegen de klok in. Aan het begin van het spel staan de schijven zoals de tekening aangeeft. De Nederlandse vorm van Backgammon, triktrak, begint met een leeg bord.

Regels

– Men mag het aantal gegooide ogen gebruiken voor het zetten van één schijf of voor twee. Men mag de ogen niet bij elkaar optellen; ze moeten na elkaar gezet worden. Kan slechts één zet worden gedaan, dan mag de andere vervallen.

– Men mag een schijf als volgt zetten: naar een vrije punt; naar een punt bezet door één of meer eigen schijven; naar een punt bezet door één schijf van de tegenspeler.

– Komt een schijf op een punt waar al een eigen schijf staat, dan ontstaat een ‘boei’. De tegenspeler mag niet op dit punt komen. Meer boeien naast elkaar vormen een ‘brug’.

– Staat er één schijf op een punt, dan heet die schijf een ‘blot’. De tegenspeler kan een blot slaan. De schijf gaat naar de bar en moet voordat andere schijven worden gezet, opnieuw in het spel komen. Men moet daarvoor met de dobbelstenen het aantal ogen gooien dat nodig is om op een lege punt te komen of de beurt gaat voorbij.

– Na een dubbelgooi mag men het aantal ogen van de dobbelsteen viermaal zetten. Soms is dat niet mogelijk, want voor elke zet moet een vrije punt zijn.

– Als alle schijven in het eigen thuisvak zijn, begint het uitspelen door het juiste aantal ogen te gooien. Het aantal ogen van één van de dobbelstenen is soms voldoende; het aantal ogen van de andere dobbelsteen moet dan gebruikt worden voor het verplaamen van de schijf in de hoogst bezette punt. Winnaar is degene die het eerst zijn schijven buiten het spel heeft gezet.

Puntentelling

Een punt: de verliezer heeft minimaal één schijf uitgespeeld en geen enkele schijf in het thuisvak van de winnaar .

Twee punten (‘Gammon’): de verliezer heeft nog niet uitgespeeld.

Drie punten (‘Backgammon’): de verliezer heeft geen enkele schijf uitgespeeld en een schijf op de bar of in het thuisvak van de winnaar.