Baden van een baby

De kamer waar men een baby baadt, moet goed verwarmd en tochtvrij zijn. Was eerst de handen en zet vervolgens alle benodigdheden binnen handbereik: washandje, zeep, olie, badhanddoeken voor het afdrogen en omwikkelen van de baby, een schone luier, de kleertjes, zonodig crème of zalf en uiteraard het badje. Vul dit met een laagje water van ongeveer 7 cm. Begin met koud water dat u aanvult met warm tot een temperatuur van ca. 37 graden. Voel met de elleboog of de temperatuur goed is. Kleed de baby uit op de commode. Wikkel hem in een verwarmde doek en was eerst het gezichtje. Maak de oOgjes schoon met gekookt water en watten. Droog het gezichtje goed.

Een pasgeboren baby kunt u verder het beste met ingezeepte handen wassen. Eerst het achterhoofd en de nek, daarna de rest van het lijfje. Voor het wassen van de rug rolt u de baby op de zij of -als de baby wat groter is -legt u hem op zijn buik. Zeep dan de buitenkant van de geslachtsdelen, de billen en ten slotte de benen en voeten in.

Nu kan de baby in bad. Laat het hoofdje op uw onderarm rusten, steun de billen met de andere hand of omvat de billen met de andere hand of omvat de beentjes met uw vinger tussen de knietjes en laat de baby voorzichtig in het water zakken. Bedenk dat hij door de zeep glibberig is. Blijf het hoofdje ondersteunen en gebruik de andere hand om de baby af te spoelen. Til de baby weer op dezelfde manier uit het badje en wikkel hem in een droge handdoek. Let bij het afdrogen vooral goed op de huidplooien en gebruik zonodig wat talkpoeder.