Bandenreparatie: wat u kunt doen met defecte banden

Repareren of vervangen? Steekverwondingen veroorzaakt door een spijker of schroef betekenen niet het einde van een auto- of motorband. U moet weten over bandenreparatie.

Nagel in de band: wat te doen?

Heb je een schroef of een spijker teruggetrokken in het loopvlak? Dan is de eerste regel: Verwijder het artikel niet, maar laat het in de band. Dit houdt het gat gesloten en u voorkomt verdere schade bij het uittrekken.

Bovendien moet zo snel mogelijk een afspraak worden gemaakt in een gekwalificeerde bandenwerkplaats. Alleen zij kan duidelijk maken of de band moet worden gered – en dan de professionele reparatie uitvoeren.

Tot de workshopafspraak, moet de bandenspanning regelmatig worden gecontroleerd en op het juiste niveau worden gehouden om onherstelbare schade aan de band te voorkomen.

Controleer na het repareren van de band of deze volledig operationeel is en voldoet aan de specificaties van de band voordat deze wordt beschadigd.

Nadeel van pechhulpset

Veel auto’s hebben bij een lekke band een pechverhelping in de kofferbak. Na het gebruik van de bandenafdichtmiddelen uit deze sets is een professionele reparatie van deze band door een gespecialiseerd bedrijf echter niet langer toegestaan ​​om verschillende technische redenen.

Hetzelfde geldt voor andere noodzegels. Overweeg daarom, voordat u dergelijke middelen gebruikt, of u de band door een professional beter wilt laten repareren.

Wanneer is een bandenreparatie nuttig?

Kortom, de meest voorkomende schade aan banden is te repareren. Een band repareren is vooral handig als …

De band was lange tijd niet in gebruik en heeft daarom voldoende resterende profieldiepte.

Om technische redenen moet ook de tweede band van de betreffende as worden vervangen. Dit kan nodig zijn voor een indirect meetend bandenspanningscontrolesysteem (TPMS). Dit bepaalt de snelheid van het wiel indirect de druk van de banden. Bij verschillende aan slijtage gerelateerde diameters van de banden kan het TPMS defect raken. Voor veel voertuigen met vierwielaandrijving bepalen de fabrikanten dat de rolomtrekken van de vier enkele wielen slechts minimaal verschillen. In deze gevallen kan het zelfs nodig zijn om alle banden te vervangen, zelfs als slechts één band is beschadigd.

de lekke band werd kort na de vorming ervan ontdekt, werd niet te lang gereden met een te lage bandenspanning en kan zeer snel worden gerepareerd.

er is geen tijdelijke noodreparatie (bijv. lekspray) aan de band uitgevoerd.

een geschikt reservewiel is niet beschikbaar of kan niet worden verkregen (bijvoorbeeld in het buitenland).

alleen bepaalde delen van de band worden aangetast en de schade overschrijdt een bepaalde mate niet.

Reparatiemethode van banden en kosten

In de meeste gevallen kunnen lekke banden in het loopvlak met een verlenging tot 6 mm worden gerepareerd. Voor motorbanden geldt dit alleen voor het middelste gedeelte van het loopvlak. Voor schadebeoordeling en reparatie moet de band worden gedemonteerd als het niet alleen om externe schade gaat. De reparatie vindt meestal plaats met behulp van hete of hete vulkanisatie en duurt ongeveer twee uur.

De reparatie van een eenvoudig spijkergat kost ongeveer 20 tot 25 € voor koude vulcanisatie en ongeveer 40 € voor standaard bandenreparatie door hete of hete vulcanisatie.

Welke van de verschillende reparatieopties het meest zinvol is, kan alleen worden bepaald door de gespecialiseerde werkplaats.