behandelen en verwijderen van wratten

 Wratten ontstaan door een virus. Ze komen het meest bij jeugdige personen voor. Heeft men er erg veel last van (woekering op de handen, het gezicht, de voeten enzovoort), dan zal de huidspecialist er aan te pas moeten komen. Hij zal de wratten in de eerste plaats bestrijden door het toedienen van anti-stoffen. Verder kan men wratten behandelen door met een elektrische naald de bloedtoevoer van de wrat te raken en daardoor af te sluiten. De voorloper van deze methode is het volgende huismiddel: met de punt van een gloeiende naald zo dicht mogelijk bij de huid kruiselings door de wrat te steken en de naald pas terug trekken als hij is afgekoeld.

Een papje van fijngehakte ui op de wrat binden is ook een oud middel. Evenals veelvuldig bestrijken met een oplossing van veel zout in azijn. Men kan ook met ontsmet garen een grote wrat afbinden. Er is besmettingsgevaar, dus uiterste hygiëne is geboden.

Wratten kunnen ook psychosomatisch zijn en verdwijnen door hypnose en suggestie. Wijlen Cruys Voorbergh, de acteur, zei eens tegen een diefachtig meisje: ‘Zodra jij ophoudt met jatten, verdwijnen je wratten.’ Ze begon ijverig eerlijk te worden en haar handen waren enkele weken later geheel van de wratten bevrijd.

Geef een reactie