Beitsen – Het kleuren van hout met olie-, waterof spiritusbeits

Eerder geschilderd hout dient vóór het beitsen afgebeten te worden vervolgens schoongeschuurd met fijne staalwol en met terpentine die minstens 5 minuten in scheuren en poriën heeft kunnen trekken. Laat het hout een nacht drogen en schuur het dan nog een keer zacht, en in de richting van de draad, met zeer fijn schuurpapier.

Is het afgebeten hout te donker voor de gekozen beitskleur gebruik dan een speciaal houtbleekmiddel. Vul eventuele beschadigingen met vloeibaar hout in de tint van de beits. Breng de beits aan zoals hieronder beschreven, laat hem 24 uur drogen en werk het hout dan af.

Oliebeits
Hoewel olie beits iets duurder is dan andere beitssoorten is de toepassing ervan het gemakkelijkst. Hij is geschikt voor zachte houtsoorten en voor hardhout met een open draad, zoals mahoniehout.

Sluit de kopse kanten van het hout af met verdunde schellak (1 dl schellak op 4 dln alcohol) om te voorkomen dat de beits het hout hier te donker kleurt. Laat 3 uur drogen en breng dan, met een borstel of een zachte, niet-pluizende doek, de beits aan in de richting van de draad. Laat de beits 24 uur drogen en breng dan de afwerklaag aan.

Wateren spiritusbeits Waterbeits is goedkoop maar kan alleen worden aangebracht als de draad van het hout eerst omhooggebracht en vervolgens geschuurd is. Deze beits is in poedervorm verkrijgbaar en moet worden opgelost in kokend water. Om de houtdraad omhoog te brengen het hout insponzen met warm water. Laat het 3 uur drogen en schuur het oppervlak dan met zeer fijn schuurpapier. Wrijf het hout schoon en breng de beits snel en gelijkmatig aan, zo mogelijk met een verfspuit en anders met borstel of doek.
Spiritus beits geeft harde, briljante kleuren die echter minder kleurecht zijn dan die van waterbeits. Sluit de kopse kanten van het hout met een hoogglansvemis, verdund met gelijke delen terpentine. Breng de beits snel en gelijkmatig aan met verfspuit, borstel of doek. Zo nodig kunnen meerdere lagen worden aangebracht. Denk er echter om dat spiritusbeits zeer snel droogt. Om te voorkomen dat spiritus beits in de afwerkiaag trekt kan de beitslaag afgesloten worden met een dichtmiddel, hetzelfde bijvoorbeeld dat op de kopse kanten van het hout is gebruikt. De sluitlaag opschuren alvorens de afwerklaag aan te brengen.