Bemesting van kamerplanten

Pas opgepotte planten hebben geen bemesting nodig, maar de voedingsstoffen in de bodem zijn al snel uitgeput. Bemest alleen in het groeiseizoen en nooit wanneer de wortels zeer droog zijn.

De meeste kamerplantevoedingen bevatten de drie belangrijkste voedingsstoffen -stikstof, fosforzuur en kali -in uiteenlopende hoeveelheden. Kamerplanten gedijen op het normale mengsel 15-30-15 gewoonlijk uitstekend, maar bloeiende planten hebben graag een mestsamenstelling met relatief veel kali, bijvoorbeeld 8-6-12. Voor een weelderige groei van bladplanten is het aan te bevelen elke vijfde mestbeurt uit te voeren met kunstmest met een hoog stikstofgehalte.

Houd bij het geven van plantevoeding altijd de voorgeschreven concentratie aan of verdun nog wat meer. Bij een teveel aan kunstmest kunnen de wortels verbranden. Verdunde vloeibare mest kan ook over het blad gesproeid worden, waar deze direct wordt opgenomen en sneller werkzaam is dan via de wortels. Pas hierbij uitsluitend kunstmeststoffen toe die hiervoor speciaal worden aangeboden.

Geef een reactie