Beschadigde plekken repareren met Fineer

Maak oud en stug geworden fineer zacht met een paar druppels water. Maak met een scherp mes en een stalen lineaal de noodzakelijke insneden; snij met de vlam van het hout mee of in een schuine hoek.

Als fineer aan de rand los zit haal dan met een dun mesje en schuurpapier de lijm er onder vandaan. Is de ruimte daarvoor te beperkt maak dan loodrecht op de rand of in een schuine hoek een insnede. Zuig na het schuren het stof weg; breng met een mesje of een stukje karton nieuwe lijm aan; veeg overtollige lijm weg met een vochtige doek. Leg waspapier en een houten blokje op de herstelde plek, klem het vast en laat alles een nacht drogen. Maak in een fmeerblaar een insnede met de vlam mee. Reinig het gebied onder de blaar en lijm het materiaal opnieuw vast. Als de fineerranden elkaar op de snede overlappen snij ze dan voorzichtig bij. Probeer oud fineer eerst onder de blaar vast te lijmen door er een dikke doek op te leggen en er met een heet strijkijzer overheen te gaan. Zet de plek een nacht lang vast met een klem of een gewicht.

Fineer vervangen
Koop een stuk fineer van dezelfde kleur en structuur. Plak een stuk overtrekpapier aan de drie zijden vast op de beschadigde plek. Trek vingervormige lijnen (aan de rand) of een ovale vorm (in het midden) om de plek. Schuif het nieuwe fineer onder het papier en snijd in één keer door het nieuwe en het oude fineer. Haal het oude fineer weg, maak de plek schoon en breng lijm aan. Kijk of het nieuwe stuk past. Maak het vochtig en lijm het vast. Zet het met waspapier en klem (of gewicht) een nacht lang vast.