Bespaar verwarmingskosten: verlaag de verwarmingskosten met eenvoudige tips

Voor zowel eigenaren als huurders is het een vermoeiend onderwerp – de verwarming. Het grootste deel van uw energiekosten wordt bepaald door het verwarmingssysteem. Gelukkig zijn er eenvoudige tips die u kunt gebruiken om in de toekomst goedkoper te verwarmen. In het volgende artikel zullen we u vertellen hoe u uw verwarmingskosten in het dagelijks leven kunt verlagen, wanneer de conversie van de verwarming de moeite waard is en of een smart home-systeem u kan helpen met verwarming.

1. Het juiste verwarmingsgedrag helpt om uw verwarmingskosten te verlagen

Zodat u uw stookkosten zelfs met een fornuis of met kleipotten in het oude gebouw zelfs kunt verlagen, zijn er enkele trucs. Met de volgende tips kunt u zelfs in het holst van de winter effectief stookkosten besparen :

Zinvol gebruik van de thermostaten
Zorg ervoor dat je zo efficiënt mogelijk verwarmt en gebruik je thermostaat niet roekeloos . Als een kamer aanzienlijk afkoelt als gevolg van overmatige afregulatie , hebt u later nog meer verwarming nodig. U kunt eenvoudig beheren met behulp van een programmeerbare thermostaat.

Open het raam niet
Door permanent geopende ramen koelt uw appartement af en gaat de kostbare warmte snel verloren . Vooral in de winter moet u uw ramen zo gesloten mogelijk houden. Het is het beste om de gebruikte lucht te vervangen door luchtstraalventilatie – meerdere keren per dag en slechts enkele minuten . De beste manier om dit te doen is om een ​​schets te maken door een tegenovergesteld venster te openen.

Plaats geen meubels voor de kachel
Meubels die zich direct voor uw verwarming bevinden of gordijnen die de verwarming bedekken, zullen een slechtere warmteverdeling veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat uw radiatoren zo vrij mogelijk zijn . Statistieken van de Duitse huurdersvereniging komen tot de conclusie dat tot 15 procent van de warmte door dergelijke warmte-accumulatie niet goed kan worden gebruikt .

Er is echter een eenvoudige truc die u kan helpen de warmteverdeling te verbeteren – met aluminiumfolie . Bevestig hem eenvoudig aan de muur achter uw verwarming en de warmteverdeling wordt verbeterd.

Rolluiken naar beneden
Met een verlaagd rolluik kunt u uw kamers isoleren en ervoor zorgen dat de warmte niet ontsnapt. Dikke gordijnen isoleren echter bijna net zo goed. Houd uw gordijnen en luiken echter niet permanent gesloten , omdat dit de vorming van schimmel op het raam zal bevorderen .

Ontlucht de kachel
Lucht in de radiator zorgt niet alleen voor een storende chugging, maar kan ook het verwarmingsvermogen aanzienlijk beïnvloeden. Vooral aan het begin van het stookseizoen is het raadzaam om uw radiatoren te ventileren . Doe dit door de ontluchtingsklep aan de zijkant van de kachel te draaien. In een huurappartement moet de verhuurder er echter voor zorgen, omdat dan het verwarmingswater moet worden bijgevuld. Anders daalt de druk en werkt de verwarming niet meer goed. Verdere tips over verwarmingskosten zijn hier te vinden.

2. De conversie van een verwarming is alleen de moeite waard onder bepaalde omstandigheden

De aanschaf van een nieuw verwarmingssysteem is kostbaar en geen gemakkelijke beslissing, maar er zijn een paar factoren die u ervan bewust maken dat een nieuw verwarmingssysteem de betere oplossing is . Deze omvatten:

Hoge emissieniveaus
Een zeer duidelijke indicatie dat uw ketel verouderd is , zijn dienovereenkomstig hoge emissies. Dit kan niet alleen te wijten zijn aan de leeftijd, maar ook aan een verkeerde instelling van de verwarming. In de regel is de schoorsteenveger verantwoordelijk voor het bepalen van de uitlaatgaswaarden. Dit kan bepalen waar de oorzaken van hoge emissiewaarden liggen en samen met u beslissen of de aanschaf van een nieuw verwarmingssysteem zinvol is.

Hoge reparatiekosten
Hoe ouder een radiator, hoe vaker het meestal komt voor schade die moet worden gerepareerd. Met lage reparatiekosten hoeft u zich geen zorgen te maken over het kopen van een nieuw verwarmingssysteem. Als jaar na jaar driecijferige bedragen worden opgebouwd , komt u weg met een nieuwe verwarming, maar goedkoper .

Duidelijk zichtbare schade
Het vinden van duidelijke schade, zoals roest of zelfs lekken op uw verwarming, is niet alleen een kwestie van eenvoudige schade, maar echte veiligheidstekortkomingen . Deze mogen niet lang worden genegeerd en zo snel mogelijk worden opgelost . Een nieuwe aanwinst is meestal de betere keuze.

Inefficiënte verwarming
Een verhoogde temperatuur in de stookruimte kan een indicatie zijn dat u niet efficiënt verwarmt. Als de temperatuur in uw onverwarmde stookruimte constant boven de 20 graden Celsius ligt , is dit een indicatie van een inefficiënt verwarmingssysteem dat onnodige kosten veroorzaakt. Uw ketel kan teveel energie geven aan de directe omgeving . Op de lange termijn kan een nieuwe acquisitie u mogelijk een aanzienlijke hoeveelheid geld besparen.

Hoge verwarmingskosten
Een andere indicatie dat uw technologie verouderd is, kan constant hoge kosten voor verwarming en verwarmingswater zijn . Simuleer een vergelijkbaar verbruik met nieuwere verwarmingstechnologie om te zien of u verwarmingskosten kunt besparen.

3. Smart home-systemen worden beschouwd als een goede manier om de verwarmingskosten te verlagen

De aanschaf van een intelligente verwarmingsregeling kan uw verwarmingskosten aanzienlijk verlagen. Of het nu gaat om infraroodverwarming , gasverwarming of elektrische verwarming – veel systemen profiteren van slimme thermostaten . Gelukkig hoef je niet het hele verwarmingssysteem te vervangen, alleen de thermostaten.

Zodra de nieuwe verwarmingsregeling is geïnstalleerd, begint u onmiddellijk met het optimaliseren van uw verwarmingsfasen . De temperatuur wordt bijvoorbeeld automatisch een paar graden verlaagd als er geen bewoner thuis is. Veel van deze slimme controllers zijn nu ook bestuurbaar met apps

4. Bij het bouwen van een huis kunt u uw toekomstige verwarmingsgedrag sterk beïnvloeden
Als je in de toekomst zo goedkoop mogelijk wilt verwarmen, is het belangrijk om bij het bouwen van een huis vooral op een paar factoren te letten . Deze omvatten:

-De oriëntatie van het huis op het zuiden – hoe meer ramen op het zuiden, hoe meer u bespaart
-De ramen en buitengevel moeten voorzien zijn van goede en efficiënte isolatie
-Gebruik indien mogelijk hernieuwbare energiebronnen zoals fotovoltaïsche en thermische zonne-energie
-Installeer moderne verwarmingssystemen

Als u met deze factoren rekening houdt bij het bouwen van een huis, kunt u effectief stookkosten besparen. Naast deze aspecten moet er nog meer worden overwogen. Hier vindt u nog veel meer nuttige tips over uw verwarming.