Bestond Atlantis echt?

Atlantis zou een prachtige stad of eiland zijn geweest. Ze verschijnt in boeken van Plato. Dit was een Griekse filosoof die 2500 jaar geleden leefde.

In Plato is Atlantis een eiland met een rijke stad. Het lag ten westen van de Middellandse Zee. Het wordt ook precies beschreven: het had muren en kanalen. Midden in de stad had er een tempel moeten zijn voor Poseidon, de Griekse god van de zee.

De inwoners van Atlantis waren zogenaamd hooghartig. De goden werden boos en zorgden ervoor dat het eiland werd overspoeld door de zee. In een enkele nacht zou ze verloren zijn gegaan, met alle inwoners verdronken. Dat gebeurde, zei Plato, ongeveer 10.000 jaar geleden.

Bestond Atlantis echt?
Het eiland Santorini in de buurt van Griekenland, gefotografeerd door een satelliet. Het werd lang geleden verwoest door een vulkaan en ziet er sindsdien nog steeds zo uit. Sommige mensen geloven dat Plato op de hoogte was van het lot van het eiland Santorini. De vulkaanuitbarsting vond echter ongeveer 1000 jaar eerder plaats.

Al in de oudheid was het een raadsel of Atlantis echt bestond. Maar de meeste mensen beschouwden het verhaal van Plato alleen als een verhaal. Plato wilde blijkbaar zeggen dat je niet hooghartig zou moeten zijn, zelfs als je in orde bent.

In de moderne tijd echter begonnen steeds meer mensen in Atlantis te geloven. In die tijd ontdekten mensen uit Europa veel nieuwe landen in Afrika en Amerika. Daarom was het gemakkelijk voor te stellen dat Atlantis gewoon een eiland in de Atlantische Oceaan was. Een voorbeeld van dergelijke eilanden zijn de Azoren. Bovendien hadden veel wetenschappers Grieks geleerd. Daarom konden ze Plato lezen.

Atlantis was zo interessant omdat je kon bedenken hoe een perfecte stad eruit zou zien, een utopie. De Engelsman Francis Bacon schreef bijvoorbeeld een boek getiteld “Nova Atlantis”, het nieuwe Atlantis. In Bacon hebben sommige inwoners van Atlantis zichzelf kunnen redden op een ander eiland.

Sindsdien denken wetenschappers en schrijvers steeds weer aan Atlantis. Als ze hoorden van een gezonken eiland, werd er gezegd dat het Atlantis was. Maar de wetenschappers van vandaag geloven niet in Atlantis. Je zou het herkennen op de zeebodem, als er zo’n eiland in de Atlantische Oceaan was geweest.