Beton

Beton is een mengsel van portlandcement, zand, grind en water en moet binnen 1% uur na het aanmaken worden gebruikt. Voor het werken met beton is in de meeste gevallen dan ook assistentie van anderen nodig.

Benodigde hoeveelheid

Om de hoeveelheid benodigd beton te weten berekent men de inhoud van het projekt door het oppervlak te vermenigvuldigen met de dikte. Het beste gebeurt dit nadat eerst alle maten zijn omgezet in meters. Voor de betonplaat op de tekening hieronder bedraagt de hoeveelheid benodigd beton dus 1 X 3 X 0,2 m = 0,6 m3. Voor grotere projekten kan men beter kant-en-klaar beton bestellen bij een betonmortelcentrale.

Mengmethoden

Wie een kleine hoeveelheid beton nodig heeft, bijv. voor het vastzetten van palen e.d., kan het beste voorgemengd materiaal in poedervorm kopen bij een doe-het-zelfzaak. Doe een deel van het poeder in een emmer of kruiwagen, voeg wat water toe en roer de massa met een schop dooreen. Is het mengsel te droog voeg dan meer water toe. Het beton is voor het storten gereed als-het vorm houdt (dus niet meer echt vloeibaar is) en in het gladgestreken oppervlak de afdruk van een troffel zichtbaar blijft. Voor het mengen van grotere hoeveelheden is het meestal beter een betonmolentje te huren. De capaciteit ervan is doorgaans iets meer dan de helft van de inhoud; de verhuurder kan daarover alle inlichtingen verschaffen.

Het geschikste mengsel voor een oprijlaan of tuinpad bestaat uit 1 deel cement, 2 delen zand, 4 delen grind en een half deel water. Plaats de betonmolen liefst naast de stortplaats om onnodig rijden met kruiwagens te vermijden. Spuit de betonmolen en al het andere gebruikte gereedschap na ieder karwei schoon. Gereedschap moet zelfs ook tussentijds met water worden schoongemaakt. Voor verdere bewerkingen bij het storten van eenvoudige betonprojekten.

Betontegels kan men gemakkelijk zelf maken door te werk te gaan als onder Betonpad is beschreven en vervolgens 1 tot 2 uur na het storten (afhankelijk van de temperatuur) de betonplaat met een troffel in de gewenste stukken te snijden. Maak bij het afsnijden gebruik van een rij om rechte lijnen te krijgen.

Door het zand in het betonmengsel te vervangen door steenslag krijgen de tegels een decoratief uiterlijk en wordt het oppervlak ‘slipvast’. De tegels kunnen vier of vijf dagen na het storten gelicht worden voor verdere verwerking.