Bezoek de Deense havenstad Aarhus

Aarhus is een havenstad op het Deense schiereiland Jutland. Hun naam komt van het Oude Deens en kan ruwweg worden vertaald als “estuarium”. In het Laagduits wordt de stad ook Arenhusen genoemd. Het heeft ongeveer 270.000 inwoners en is daarmee de tweede stad van Denemarken na Kopenhagen. In de gemeente Aarhus, die ook enkele buitenwijken omvat, wonen ongeveer 350.000 mensen. In 2017 was Aarhus Culturele Hoofdstad van Europa.

Aarhus is een van de oudste steden in Denemarken. Volgens opgravingen werd het ergens in de 8e eeuw gesticht door de Vikingen. Ze bouwden daar een kleine nederzetting om vis te vangen en bouwden een verdedigingsmuur. In de middeleeuwen groeide de stad. Het werd een bisdom en een belangrijk handelscentrum in centraal Jutland. Sinds de 15e eeuw heeft Aarhus de stadswet.

Het stadsbeeld is een mengeling van moderne en oude gebouwen. Het herkenningspunt van Aarhus is de 12e-eeuwse kathedraal. In een blikseminslag in 1642 werd de kerktoren ernstig beschadigd en pas 400 jaar later gerepareerd. In het openluchtmuseum “Den Gamle By” kun je zien hoe Aarhus er in de middeleeuwen uitzag. Net buiten de stad ligt kasteel Marselisborg, waar de koningin van Denemarken in de zomer woont.

Voorbeelden van moderne gebouwen zijn het Muziekhuis en het ARoS Art Museum . Er zijn voornamelijk foto’s van Deense schilders. Op het dak van het museum is een panoramisch pad met kleurrijke glazen ramen. Daar kun je de stad vanuit alle hoeken bekijken – in alle kleuren van de regenboog.