Blaffende Honden

Elke hond blaft weleens, dat is meestal ook geen probleem. Aanhoudend geblaf is echter uiterst irritant. En het blaffen van uw hond wordt ook heel vervelend wanneer hij consequent met geblaf reageert op de deurbel, de telefoon, passerende voetgangers of auto’s, of wanneer het een reactie is op alleen zijn.

Wat geldt voor de gehele gehoorzaamheidstraining -jonge zijn het gemakkelijkst gehoorzaam te maken -geldt ook voor het afleren van geblaf. Als uw hond steeds blaft in uw aanwezigheid, bestraft u hem met een streng ‘nee!’ ‘stil? altijd hetzelfde woord, zodat uw hond gaat begrijpen wat u wilt. Als hij gehoorzaamt en stil wordt na uw waarschuwing, moet u hem altijd even prijzen.

Moeilijker wordt het wanneer uw hond gaat blaffen, wanneer u afwezig bent. Zorg er in dat geval voor dat de hond niet bang of onrustig wordt bij uw vertrek. Haal hem even aan, babbel wat tegen hem. In deze situatie is het ook belangrijk dat uw hond zijn eigen plekje heeft in huis.
Als dit niet mocht helpen, zult u hem ook hierin moeten trainen: u verlaat op de hiervoor beschreven wijze het huis, maar wacht buiten, om te horen of de hond gaat blaffen. Als dat zo is, gaat u terug om hem te ‘bestraffen’ op de gebruikelijke manier. Dit zult u net zolang vol moeten houden, totdat u er zeker van bent dat uw hond rustig en stil is, ook op de momenten dat u niet thuis bent.