Bloemen drogen

Het hele jaar door genieten van gedroogde bloemen
Er kunnen ruwweg drie methoden toegepast worden: drogen aan de lucht, persen en chemische behandeling met droogmiddelen.

Drogen aan de lucht
Sommige bloemen, zoals guldenroede, lavendel, anjelier, duizendschoon, behouden hun kleur het beste wanneer ze rechtop worden opgehangen en gedroogd. Ridderspoor en hortensia drogen beter in ‘t donker. De meeste andere grotere bloemen en vruchten, bijvoorbeeld kaardebol, vingerhoedskruid, papaverbollen, iriszaaddozen, gerst, haver, majoraan, kunnen het beste ondersteboven op een warme, donkere plaats worden gedroogd, waar de lucht vrij kan circuleren. Heel grote bloemen kunt u ook in kippegaas steken; kleine, tere bloemetjes legt u op dik pakpapier.

Maak altijd kleine bosjes en droog meer planten dan u denkt nodig te hebben. Bind de bosjes samen met behulp van een schuifknoop, die aangetrokken kan worden wanneer de bosjes indrogen. Het drogingsproces is voltooid wanneer de bloemen ritselen en papierachtig aanvoelen.

Persen
Bij persen hangt het resultaat af van de versheid van het materiaal. Verzamel bloemen als ze droog zijn, dus niet na een regenbui. Leg de bloemen voorzichtig tussen vloeipapier of een oude krant. Bij bijvoorbeeld boterbloemen en rozen moet u de bloemblaadjes zorgvuldig schikken. Pers de bloemen 4-6 weken onder zware boeken, op een warme en droge plaats. Hoe langer de perstijd is, hoe sterker en kleurechter de bloemen later in daglicht zullen zijn.
Drogen met droogmiddelen
Droogmiddelen worden gebruikt om het vocht aan de plant te onttrekken. Met deze methode blijven de bloemen er tamelijk natuurlijk uitzien. Rood, blauwen geel worden wat dieper, andere kleuren verbleken iets.

De bekendste droogmiddelen zijn zand, borax en silicagel (bij de drogist verkrijgbaar). Bedek de bloemen in een luchtdicht af te sluiten plastic bak met het droogmiddel. Droog elke soort apart. De droogtijd loopt uiteen. Laat de bloemen vooral niet te lang in het droogmiddel.

Zand is gemakkelijk verkrijgbaar, het is echter zwaar en kan tere bloemen beschadigen. U kunt het wel voor plattere bloemetjes gebruiken, zoals viooltjes. Zand heeft ongeveer 3-4 dagen nodig om het vocht aan bloemen te onttrekken.