Bloemschikken

Wanneer u uw eigen boeket plukt, doe dat dan ‘s morgens vroeg. Gebruik daarbij een scherp mes of een schaar. Zet de bloemen altijd zo snel mogelijk in het water. Als de stelen houtig zijn kunt u aan de onderkant het beste wat bast verwijderen, om de wateropname te vergemakkelijken. Als u uw bloemen koopt in de winkel of bij een stalletje kies dan bloemen die op het punt staan open te komen. Zet bloemen altijd in helder water en let er op dat de vaas tevoren goed gereinigd wordt.

Driehoekig (symmetrisch)
Een bloemstukje moet altijd een uitgekiende en aangename vorm hebben. De vorm kan symmetrisch zijn, zoals in een rond boeket, of asymmetrisch, bijvoorbeeld met wat langere takken aan één kant en een opvallende, grotere bloem ernaast. Grootte en verhoudingen van de bloemen zelf moeten overeenstemmen met het arrangement en/of de vaas of schaal waarin ze staan. Denk vooral ook aan het op de juiste manier combineren van kleuren, patronen en structuren binnen het bloemstuk.

Een fraai effect krijgt u door een grote hoeveelheid van dezelfde bloemen (al dan niet in dezelfde kleur) tot één groot stuk samen te stellen. Het is ook mogelijk met slechts enkele exemplaren van opvallende bloemen een zeer in het oog springend stukje te maken. Besteed in dit laatste geval wel de nodige aandacht aan een weloverwogen (doch tegelijkertijd misschien experimentele) vorm. Werk zo mogelijk met verschillende soorten groen om het geheel op te vullen.