Boeken herstellen

Voordat u begint, moet u eerst altijd zorgvuldig vaststellen hoe ernstig de beschadiging werkelijk is. Wanneer het boek slechts een beetje los zit in de band, kunt u dit proberen te verhelpen door bijvoorbeeld met een breinaald wat lijm aan te brengen op de zwakke plekken tussen de rug van het boek en de rug van de band.

Als de band helemaal los ligt, is het aan te raden de schutbladen weer vast te plakken. Duw de vooren achterbord van de band recht naar achteren en breng een smalle strook lijm aan op de schutbladen bij de scharnieren van het boek; eventueel extra verstevigen met smalle stroken papier (het liefst in dezelfde kleur als de schutbladen zelf). Zet het boek ten slotte een poos in de pers of ‘pers’ het boek door hem gedurende minstens 24 uur onder een grote stapel zware andere boeken te leggen.

Als het een pocketbinding betreft -waarbij de bladzijden bij elkaar gehouden worden door lijm op de rug -kunt u het beste het oude beschadigde omslag verwijderen, de oude lijmresten weghalen en een geheel nieuw omslag direct op de rug van de pocket plakken.
Om beschadigde vouwen en scheuren te repareren koopt u in de vakhandel wat reparatiepapier. Plak dit zorgvuldig over de beschadigde delen. Niet persen voordat de lijm droog is.