Borstvoeding – Natuurlijke voeding

Het is opvallend, maar zowel moeder als kind moeten leren omgaan met borstvoeding. Sommige babies hebben geen enkel probleem, andere moeten de eerste dagen aangemoedigd en geholpen worden. Zorg ervoor dat de baby goed wakker is. Ziet hij er slaperig uit, masseer dan handen en voeten of wrijf hem over zijn rug. Maak uw knellende kleding los zodat u zich kunt ontspannen. Houd de zuigeling in uw arm en ondersteun deze met een kussen. AJs de baby groot genoeg is kunt u hem op schoot zetten. Let er goed op dat hij de tepel en het daaromheen liggende deel van de borst goed in de mond heeft.

Verleng de voedingstijd niet te vlug. Op de eerste dag voedt men de baby slechts 2 tot 3 minuten per keer aan elke borst. Vanaf de tweede dag kan deze periode telkens met een minuut verlengd worden. Zorg ervoor dat de baby elke 4 of 5 minuten een boertje laat. Een ‘voorbeeldig’ kind drinkt ongeveer om de drie uur en heeft 10 tot 15 minuten per borst nodig. Het is niet verstandig een baby langer dan een uur aan de borst te houden.

Was uw borsten eenmaal per dag met water, gebruik daarbij geen zeep. Zorg ervoor dat u zelf voldoende slaap geniet. Eet een uitgebalanceerd menu, rijk aan proteïne, fruit en groenten. Drink tijdens de maanden dat u zelf uw baby voedt voldoende. Gebruik geen voedsel dat een koliek zou kunnen veroorzaken. Chocolade, uien, koolsoorten en tomaten kunnen daarom het beste vermeden worden. Alcohol, nicotine en drugs komen in de moedermelk terecht. Informeer uw dokter als u medicijnen gebruikt.