Botervlekken, Vetvlekken, Chloorvlekken, Chocolade(cacao)vlekken verwijderen

Botervlekken. Schraap eerst met een spatel of een bot mes de boter van de stof. Strijk dan met een heet strijkijzer (als de stof hiervoor geschikt is) de vlek tussen absorberend, bijv. grauw, papier zoveel mogelijk weg. Daarna met een flanellen doek en tri, tetra of wasbenzine de vlek wegdeppen.

Vetvlekken op hard hout werden vroeger bestreden door er enkele malen een dikke laag olie op aan te brengen en daarop een laag zand. De lagen steeds 12 uur laten zitten en dan verwijderen met doeken of zacht papier.

Donkere (vet) vlekken op eikenhout bestreed men met een flanellen lap die bevochtigd werd met verdund zwavelzuur. Daarna werden de plekken behandeld met poetskatoen, bevochtigd met verdunde chloor.

Braakselvlekken moeten eerst met ruim water weggespoeld worden, vervolgens met een sopje gewassen en tenslotte met een mengsel van 2 gram Chloramine op een liter gekookt water ingewreven. Daarna kan de vlek eventueel nog worden gebleekt met waterstofperoxyde 3% of citroenzuurkristallen-oplossing.

Brillantinevlekken moeten behandeld worden als vetvlekken.
Carbonvlekken. Bij voorkeur met wasbenzine of tri verwijderen. Eventueel na behandelen met waterstofperoxyde 3%.

Cementvlekken. Het cement wegkrabben, de vlek met een stevige borstel borstelen. Met een badstoffen doek, bevochtigd met azijn de resterende vlek behandelen.

Chloorvlekken die zeer vers zijn spoele men indien nog mogelijk weg met veel lauw water.

Chocolade(cacao)vlekken kan men op diverse wijzen aanpakken. Heel oud is: gewoon wassen met warm tot heet water (niet voor wol), eventueel met zeep. Men doopte de vlekken ook wel vele malen -steeds met water naspoelend -in afgeroomde melk. De vlekken kunnen eveneens worden ingewreven met alcohol, tri of glycerine (eventueel vermengd met eigeel) en later gewassen in een lauwwarm sopje. Eventueel nableken.
Deze middelen kunnen ook worden toegepast bij theeen koffievlekken.