Brandpreventie – Maatregelen om een brand te kunnen overleven

Het is nuttig om rookmelders en draagbare blusapparaten van minimaal 2 kg in huis te hebben. De brandweer beveelt twee soorten brandblussers aan: halonblussers en droogpoederblussers. Zowel blusapparaten als rookmelders zijn te koop in speciale brandbeveiligingswinkels en soms in warenhuizen.
Ieder die niet beganegronds woont kan voorts veel plezier hebben van een uitschuifbare aluminium ladder of een reddingstouw. Zorg dat het hele gezin de vluchtwegen bij brand kent (trap, raam, enzovoort). Op de vluchtwegen mogen geen obstakels staan. Controleer geregeld of ramen en deuren in de vluchtroute niet lemmen. Leg het nummer van de brandweer naast de telefoon.

Bij brand
Bel de brandweer en zorg dat iedereen naar buiten gaat. Probeer een klein brandje zelf te blussen. Leg natte handdoeken op de drempel van een deur waar rook uitkomt. Verlaat het huis als blussen niet lukt, doe alle deuren dicht. Kruip Zo nodig door rokerige ruimtes met uw hoofd dicht bij de grond, bescherm uw gezicht met een natte handdoek. Als kleren vlam vatten, wikkel er dan een wollen jas of deken omheen en rol over de grond.

Voel aan de deur voor u een vertrek verlaat. Doe hem niet open als hij warm is of indien u rook ziet. Sluit koude deuren meteen als er vuur of rook doorkomt, zoek dan een andere vluchtroute. Vlucht nooit naar boven, maar altijd omlaag. Als dat bij een brand in een flat niet mogelijk is, blijf dan in huis. Ga voor het raam staan, zodat de brandweer u direct na aankomst ziet.