Brood bakken

brood-bakkenGenieten van uw zelfgebakken brood

Brood is eenvoudig zelf te bakken; er komen maar weinig ingrediënten en apparaten aan te pas. De basisingrediënten zijn gist, meel en water of een andere vloeistof. Het gist laat het deeg rijzen, meel geeft het structuur en stevigheid en de vloeistof bindt de ingrediënten en verleent het baksel wat vochtigheid.
Suiker geeft kleur en smaak en activeert de gist. In veel recepten staat gewone suiker aangegeven, maar er kan ook stroop of honing worden gebruikt. Vet maakt brood zachter, verbetert de houdbaarheid en zorgt voor een bruin korstje. Men kan echte boter, margarine of plantaardige olie gebruiken. Denk er wel om dat zware ingrediënten het deeg minder snel doen rijzen.
Voor een broodvorm met een inhoud van 2,5 is nodig: 500g bloem, 10g zout, 20 à 25 gram verse gist, schepje suiker, 3dl lauwwarme melk of water.

Het mengen
Voordat u begint moet u erop letten dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Brokkel de gist in een kommetje en voeg er wat suiker en lauwwarme vloeistof (water of melk) bij. De vloeistof moet zo’n 35 à 37 °C zijn, een temperatuur boven de 45 °C doodt de gist, met als gevolg dat het deeg niet rijst. Het gistwatermengsel moet 5 à 10 minuten staan, voordat gecontroleerd kan worden of de gist actief is. Als dit inderdaad het geval blijkt te zijn, is het gebruiksklaar. Doe de gezeefde bIoom en het zout in een grote beslagkom. Maak in het midden een kuiltje en giet daar het gistmengsel in. Roer nu vanuit het midden met een houten lepel ofelektrische mixer het geheel tot een glad beslag. Voeg steeds kleine hoeveelheden van het resterende vocht toe.

Het kneden van het deeg
Hoe langer men kneedt, des te luchtiger het deeg wordt. Voor het kneden hebt u een met bloem bestoven plank nodig, of een marmeren plaat of gewoon het aanrecht. Ook het deeg zelf wordt met wat bloem bestoven. Het kneden zelf moet in ritmische bewegingen worden uitgevoerd en zal altijd minimaal 10 minuten duren. De deegbal zo nu en dan vanaf zo’n halve meter hoogte op het werkvlak laten vallen. Wanneer u kunt beschikken over een krachtige keukenmachine met deeghaken, is een kneedtijd van 5 minuten meestal wel voldoende.
Na het rijzen (ongeveer 1½ uur), het vormen van het deeg, en het voor de tweede maal rijzen (in de vorm, nu zo’n 3 à 5 kwartier), komt het bakken aan de orde.

brood-bakken2

Het bakken
De oven wordt voorverwarmd op 190 °C (ovenstand 3/4). U moet vervolgens de bakvormen zo neerzetten dat deze niet de ovenwand of elkaar raken. Voor de baktijd moet u het recept aanhouden. Mocht het brood te bruin dreigen te worden, dan kunt u de oven wat lager zetten. Om het brood een aangenaam bruin korstje te geven, zet u een schaaltje met wat water op de bodem van de oven tijdens het bakken. Om te controleren of uw brood wel werkelijk goed doorbakken is, neemt u het brood even uit de vorm en klopt op de onderkant, het geluid moet hol klinken. Het is dan mogelijk het brood gedurende nog een korte tijd zonder vorm terug te leggen in de oven, het wordt dan knapperiger. Vóór het snijden moet het brood geheel afgekoeld zijn; na ongeveer twee uren is dat meestal het geval.