Buikpijn tijdens de zwangerschap

Van alle klachten tijdens de zwangerschap is buikpijn dikwijls wel de meest on gerustheid gevende, zeker als de pijn in de onderbuik zit. Vaak denk je dan meteen dat er iets met het kind aan de hand is. Een (dreigende) miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan immers dezelfde klachten geven. Maar doorgaans zal er daarbij dan ook bloedverlies uit de schede optreden.

Buikpijn kan een groot aantal oorzaken hebben. In de zwangerschap is de oorzaak vaak wat moeilijker te vinden dan buiten de zwangerschap. In de loop van de zwangerschap drukt de baarmoeder diverse organen in de buik soms zo opzij dat klachten van die organen zich op andere dan de daarvoor bekende plaatsen kunnen uiten.
Als voorbeeld kan een ontsteking van de blindedarm worden genoemd. Gewoonlijk geeft deze vooral in de rechteronderbuik de meeste klachten. Maar in de zwangerschap kan de blindedarm omhoog worden geduwd en daardoor meer in de buurt van de rechterbovenbuik komen te liggen. Of de blindedarm zit wat verscholen achter de baarmoeder. Nu is het maar gelukkig dat een blindedarmontsteking op volwassen leeftijd maar weinig voorkomt.
Hoewel buikpijn tijdens de zwangerschap best allerlei vervelende oorzaken kan hebben, komt de klacht toch meestal voort uit de rek en de spanning van de verschillende steunen ophangbanden die de baarmoeder in positie houden. Het staat ook wel bekend als ‘bandenpijn’. Dit is een lastige, maar onschuldige bijkomstigheid van de zwangerschap.
In de laatste drie maanden kan buikpijn ook worden veroorzaakt door pijn in je buikspieren. En tenslotte kan ‘buikpijn’ betekenen dat je ween hebt.
Zijn de pijnklachten in je buik van ernstige aard, heb je voortijdige ween, of maak je je ongerust, dan moet je uiteraard wel je arts raadplegen. Of er nu wel of geen bloedverlies bij aanwezig is, doet er niet toe. Hij zal moeten uitmaken of je werkelijk iets scheelt of dat het verder wel meevalt. Gebruik in geen geval medicamenten zonder eerst met je arts overlegd te hebben.