Buikwonden

De buik bevat vele belangrijke organen die rijkelijk van bloed voorzien zijn. Een ongeluk kan deze organen of de daarmee verbonden bloedvaten ernstig beschadigen. Meestal is de
verwonding duidelijk zichtbaar, soms kan een inwendig orgaan zelfs naar buiten komen. Bij sommige ongelukken is er aan de buitenkant niets van de verwonding te zien. Het slachtoffer kan inwendige bloedingen hebben. Mogelijke buikwonden dienen te allen tijde zo spoedig mogelijk door een arts onderzocht te worden.

Zolang er nog geen medische hulp aanwezig is moet men zelf het slachtoffer zo goed mogelijk verzorgen. Bij een open, vertikale wond waar geen inwendige organen uitpuilen, legt men het slachtoffer plat op de rug met de voeten iets hoger. Leg niets onder het hoofd. Verwijder de kleding rond de wond. Bedek de wond met een schoon verband. Houd dit stevig, maar niet te strak, op zijn plaats met een zwachtel. De knoop mag niet rechtstreeks op de wond drukken. Houd het slachtoffer warm met een jas of deken. Laat de armen vrij.

Probeer uitpuilende organen niet op hun plaats te drukken. Leg het slachtoffer op de rug met jassen of dekens onder de schouders en onder de opgetrokken knieën. Verwijder de kleding. Hoest, nies of adem niet boven de wond. Bedek wond en uitpuilende organen met een schone doek. Houd dit op zijn plaats met een zwachtel. Oefen geen druk uit. Leg ook over dit slachtoffer een jas waarbij de armen vrij moeten blijven.