Buitenverlichting

Wie ‘s avonds op het terras voor de woonkamer zit kan het wellicht zonder buitenlampen stellen. Als de gordijnen open blijven schijnt er immers licht naar buiten en desgewenst is er gemakkelijk een schemerlamp naar het terras te halen. Bij intensief gebruik van buitenlicht is een vaste lichtbron echter het handigst. Buitenlampen zijn er in allerlei soorten en maten, zowel modellen die aan de muur worden bevestigd als soorten op een losse voet.

Vertel nadrukkelijk dat het om buitenverlichting is te doen als u op zoek gaat -deze lampen moeten namelijk waterdicht zijn; er mag geen vocht bij de elektrische bedrading kunnen komen. Buitenverlichting kunt u aansluiten op een speciale geïsoleerde kabel, die te koop is bij een erkend elektriciteitsbedrijf. De aansluiting mag u overigens niet overal zelf verzorgen; informeer tevoren bij het plaatselijke elektriciteitsbedrijf.

Buitenverlichting wordt niet alleen in tuinen toegepast; steeds meer rijtjeshuizen en flats hebben een buitenlamp bij de voordeur. De bewoners hoeven dan niet in het donker naar hun sleutel te zoeken en welkome bezoekers stellen zo’n verlicht portiek als regel op prijs.

Als inbraakpreventie
Een brandende lamp bij buitendeuren -aan de straat en in de tuin -is een uitstekende inbraakpreventie: inbrekers staan niet graag in een verlichte deuropening. Lampen die als inbraakpreventie dienen, moeten overigens wel de hele nacht blijven branden. Aan de tuinkant kan dat wel eens moeilijkheden met overburen opleveren, als het licht precies in hun slaapkamer schijnt.