Burj Khalifa: de hoogste wolkenkrabber ter wereld

De Burj Khalifa, uitgesproken als Burdsch Chalifa, is de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Geen enkele andere structuur is wereldwijd hoger. Het is sinds 2010 in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Burj is Arabisch en betekent “toren”. De naam is de toren van Khalifa bin Zayed Al Nahyan, de heerser van het land. De wolkenkrabber bevindt zich in een modern deel van de stad genaamd Downtown Dubai.De Burj Khalifa is 829 meter hoog vanaf de grond tot de top van de toren. Het hoogste punt, te bereiken met een van de 57 liften, bevindt zich op een hoogte van 638 meter. Verderop zijn er alleen kamers voor de elektronica en het onderhoud van het gebouw.

De Burj Khalifa werd in 2004 ontworpen door de Amerikaanse architect Adrian Smith. De bouw van het gebouw duurde ongeveer zes jaar en kostte meer dan een miljard euro. Tot 12.000 werknemers van over de hele wereld waren bij de bouw betrokken. Het frame van de Burj Khalifa is gemaakt van staal. Buiten is het omgeven door glas en aluminium.

In totaal heeft de Burj Khalifa 163 verdiepingen. De meeste hebben kantoren en luxe appartementen voor rijke mensen. Sommige bewoners zijn zo rijk dat er zelfs een automaat is die goudstaven verkoopt. De laagste verdiepingen worden gebruikt als hotel. Op de 124e verdieping is er een uitkijkplatform voor toeristen, van waaruit u in alle richtingen kunt kijken. Het kan worden bereikt met een speciale lift, die minder dan een minuut duurt om de lange afstand te bereiken. Hij is een van de snelste liften ter wereld. Een ander uitkijkplatform bevindt zich op de 148e verdieping op een hoogte van 555 meter.