Chemisch reinigen

Hoe krijgt u goede resultaten?
Kant-en-klaar gekochte kleding is voorzien van speciale etiketten waarop is te zien of ze chemisch moet worden gereinigd. Dat is vaak het geval met wol, zijde en kunststof. Soms is het verstandig een wasbaar kledingstuk toch chemisch te reinigen, omdat het dan beter in vorm blijft of omdat het uit twee verschillende materialen bestaat. Wacht niet tot het te reinigen textiel door en door vies is, breng het weg zodra er vlekken in zitten.

Laat alle delen van een pak tegelijk chemisch reinigen, anders kunnen de kleuren wel eens verschillend vervagen. Wijs op vlekken en vertel erbij waardoor ze zijn ontstaan, bijvoorbeeld door siroop, vruchtensap of wijn. Als u al hebt geprobeerd de vlekken te verwijderen, vertel dan ook waarmee u dat hebt geprobeerd.

Doehet-zelfmachines
In sommige wasserettes staan machines waarmee u zelf chemisch kunt reinigen. Haal voor het gebruik van zo’n machine de zakken leeg, keer kragen om en borstel los vuil van de kleding. Doe de sluitingen dicht, opdat de kleren in vorm blijven.

Draai gehaakte, gebreide en geborduurde kleren binnenstebuiten. Sorteer de was: behandel niet tegelijk heel vuile en tamelijk schone kleding, en evenmin zware, donkere kleren met lichte, kwetsbare kleding. Laat de kleren zo min mogelijk kreuken, hang ze op metalen of houten kleerhangers zodra ze uit de machine komen (de chemicaliën kunnen plastic hangers aantasten). Lucht alles goed voor u het opbergt.

Een nadeel van zelf chemisch reinigen is dat u niet altijd weet of uw kleding wel bestand is tegen de gebruikte reinigingschemicaliën. Deze tasten tere stoffen, bijvoorbeeld die waarin metaaldraad is verwerkt, wel eens aan. Breng veiligheidshalve de mooiste kleding naar de chemische wasserij.