Cholesterol – Voorkom hartproblemen, verlaag het cholesterol

Cholesterol is een vetachtige substantie die in alle cellen van het menselijk lichaam en in tal van voedingsmiddelen voorkomt. Medisch onderzoek heeft aangetoond dat een eenvoudige verandering van dieet het cholesterol in het bloed omlaag kan brengen. Produkten, rijk aan cholesterol, zijn onder meer vlees, eieren en melkprodukten. Ook dierlijke vetten en zelfs vetten in groenten kunnen cholesterol-verhogend werken.

Een directe samenhang tussen het cholesterolgehalte in de voeding en harten vaataandoeningen is nog niet bewezen. Die samenhang is wel aangetoond voor de cholesterol in het

Een eenvoudige bloedtest bepaalt het cholesterol-niveau. Een hoeveelheid van 240 milligram per 100 milliliter bloedserum beschouwt men als normaal voor volwassenen. Sommige specialisten evenwel houden zich liever aan 200 milligram.

Wie een te hoog cholesterolgehalte heeft, moet matig zijn in zijn voeding en letten op het soort vet dat wordt gebruikt. Eten dat rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren verlaagt de cholesterolspiegel, terwijl voeding waarin veel verzadigde vetzuren voorkomen hem juist verhoogt.

Vermijd gebakken voedsel. Gebruik plantaardige oliën en halfvolle melk. Eet eens vaker gedroogde bonen, spliterwten, linzen en kikkererwten. Gebruik geprepareerde pannen waardoor minder vet nodig is bij bakken en braden. Haal gestolde vetlagen van de jus en de soep. Verwijder het vel van gegrilde kip, gebruik wat vaker margarine.