Collages maken

Met collage, afkomstig van het Franse woord coller (= lijmen), wordt een werkstuk bedoeld dat is opgebouwd uit diverse materialen opgeplakt op een ondergrond van canvas of board. Elk materiaal is denkbaar voor een collage: weefsel, hout, papier, metaal, enzovoort. Wanneer meer dan één materiaal in een werkstuk is verwerkt spreekt men van een ‘assemblage’.

Voordat u begint, moet u zorgen voor een zo groot mogelijke verzameling materialen. Hoe groter deze verzameling ‘gevonden voorwerpen’ is, des te groter de mogelijkheden u op een creatieve manier uit te leven. Verder hebt u nodig lijm, verf, kwasten en ondergrondmateriaal, bijvoorbeeld hardboard, spaanplaat, triplex, dik karton of canvas.

Bij het kiezen van de lijm moet u er op letten dat deze geschikt is voor de materialen en voorwerpen die u wilt toepassen. Celluloseen contactlijm zijn bruikbaar voor bijna elk materiaal. Als u metalen voorwerpen in uw collage opneemt is twee-componentenlijm aan te raden. Voor alleen papier is behangerslijm voldoende.

Een heel fraai effect kunt u verkrijgen door schilderwerk met de collageof assemblagetechniek te combineren. In het begin van de 20ste eeuw deden beroemde schilders als Pablo Picasso, Georges Braque en Henri Matisse dit ook al.

Een voltooid werkstuk kunt u inlijsten en ophangen; blanke lak zal de collage een glanzend aanzien geven.